Turners revancheren zich op WK in Doha voor matig EK
i

ANP

Turners revancheren zich op WK in Doha voor matig EK

Robert Hüsken • 16:11, 25-10-2018 / Laatste Update: 00:10, 05-01-2024

De Nederlandse turnmannen hebben op de WK in Doha een sterke kwalificatiewedstrijd afgewerkt. Met een totaalscore van 245.663 punten bezet Nederland na 2 van de 10 startgroepen de 2e plaats. Het vijftal van bondscoach Bram van Bokhoven spoelde de nare nasmaak van de teleurstellend verlopen EK in augustus weg.

Wat de prestaties van specialist Epke Zonderland en de allrounders Bart Deurloo, Bram Louwije, Frank Rijken en Casimir Schmidt exact waard zijn, is pas vrijdagavond helder als de laatste turners hun kwalificatie hebben afgewerkt. Duidelijk is al wel dat Zonderland zich op mag maken voor de rekstokfinale van volgende week zaterdag. De kersverse vader van Bert Eize zette met 14.400 punten voorlopig de beste score neer op zijn favoriete toestel. De zilverenmedaillewinnaar van Montréal deed het zelfs beter dan titelverdediger Tin Srbic uit Kroatië.

Ook Deurloo, winnaar van het brons een jaar geleden, mag nog hopen. Met 14.033 staat hij voorlopig vierde op rekstok. In Montréal bleek een jaar geleden 13.966 nog voldoende voor een finaleplek.

Een plaats bij de beste 24 in het landenklassement is genoeg om volgend jaar op de WK in Stuttgart van de partij te mogen zijn. Daar worden de laatste 9 olympische teamtickets voor 2020 verdeeld. De beste 3 landenteams in Doha zijn al verzekerd van deelname in Tokio. Vooraf was al duidelijk dat de top 24 voor de ploeg van Van Bokhoven een formaliteit zou zijn, afgezien van een serie calamiteiten.

De bondscoach mikt op de top 12, omdat dat olympisch perspectief biedt voor het volgende WK. Met de score van ruim 245.500 punten lijkt die doelstelling binnen handbereik. Concurrent Frankrijk zette in de vroege ochtenduren al een richtpunt neer. De nummer 6 van de afgelopen EK bleef steken op 241 punten en een beetje.