Gracenote: Suzanne Schulting pakt 4 medailles op de Olympische Winterspelen

27 oktober 2021

SCS/Sander Chamid

Nederland gaat het deze winter héél goed doen op de Olympische Winterspelen, volgens de voorspellingen. Statistiekenbureau Nielsen's Gracenote denkt dat Nederland 21 medailles gaat pakken, waarvan 12 gouden. 'We' worden 3e van alle landen.


Alleen Noorwegen en de sporters uit Rusland gaan het beter doen, is de voorspelling.

Schulting
Suzanne Schulting pakt 4 plakken, waarvan 3 op zelfstandige onderdelen. De shorttrackster wordt volgens de voorspelling van Gracenote de koningin van de Winterspelen, met overwinningen op alle individuele afstanden én op de relay. Met ook nog brons bij de ‘mixed relay’, een nieuw nummer op de komende Winterspelen, zou Schulting in theorie zelfs op 5 medailles uit kunnen komen.

Van de 21 voorspelde medailles voor Nederland komen er 5 uit het shorttrack en 15 van de langebaan. 3 schaatsers zouden volgens de huidige voorspelling van Gracenote 2 plakken mee terug naar huis nemen: Jorrit Bergsma (zilver op de 10 kilometer en de massastart), Thomas Krol (brons op de 1000 meter, goud op de 1500) en Irene Schouten (zilver op de 5 kilometer, goud bij de massastart). Patrick Roest en Jutta Leerdam worden op 1 medaille ingeschat.

Aziatische landen ondergewaardeerd
Gracenote gebruikt een rekenmethode die met allerlei zaken rekening houdt, maar vooral kijkt naar uitslagen van eerdere jaren. Daarbij komt wel een belangrijke kanttekening. Door de coronapandemie hebben belangrijke Aziatische sportlanden Japan, Zuid-Korea en gastland China de afgelopen winter geen of weinig internationale toernooien bezocht. Dat is geprobeerd te corrigeren in de berekeningen, maar nog altijd worden China (6 medailles), Japan (13) en Zuid-Korea (8) waarschijnlijk ondergewaardeerd.

De komende maanden komt Gracenote met nieuwe voorspellingen. Daarin worden ook de eerste wedstrijden van deze winter meegenomen.