Zwemster Groves deed niet mee aan de Spelen wegens ‘vrouwenhatende perverselingen’

14 augustus 2021

Shutterstock / fifg

Madeline Groves zegt dat er 'vrouwenhatende perverselingen' in haar sport aanwezig zijn. Om die reden deed de zwemster niet mee aan de Olympische Spelen. Groves pakte bij de vorige Spelen nog 2 zilveren medailles. Nu blikt ze trots terug op haar niet-deelname.


Haar oproep tot cultuurverandering is meer waar geweest dan een olympische medaille. Wat was precies de reden dat Groves niet meedeed? Op Instagram zei ze: "Laat dit een les zijn voor alle vrouwenhatende perverselingen in de sport en hun hielenlikkers: je kunt jonge vrouwen en meisjes niet langer uitbuiten, dingen over hun lichaam zeggen of ze proberen te manipuleren, en dan verwachten dat ze jou vertegenwoordigen zodat je je jaarlijkse bonus kunt verdienen. Die tijd is voorbij."

Destijds was ze best wel zenuwachtig over hoe mensen zouden reageren, zegt Groves in de krant Sydney Morning Herald. "Ik heb heel veel steunbetuigingen ontvangen. Natuurlijk was het teleurstellend een evenement als de Spelen te missen, maar het is het waard geweest."

Onderzoek
De Australische zwembond besloot kort na haar aanklacht een onafhankelijk panel onderzoek te laten doen. Volgens lokale media hebben inmiddels 6 oud-zwemsters zich gemeld met klachten. "Als dit panel er voor kan zorgen dat de sport veiliger wordt en dat alle betrokkenen er meer van kunnen genieten, is me dat meer waard dan een olympische medaille", aldus vlinderslagspecialiste Groves, die haar loopbaan voortzet.