Van Grunsven: 'Sportgala is voor veel topsporters een avond van ergernis'
i

Pro Shots

Van Grunsven: 'Sportgala is voor veel topsporters een avond van ergernis'

admin • 15:04, 14-12-2016 / Laatste Update: 11:18, 12-12-2023

Zelf werd Anky van Grunsven in 1994 uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar en in 2001 zelf tot 'ruiter van de eeuw'. Toch is Van Grunsven geen voorstander van sportverkiezingen.  ''Laten we de verkiezing Sportman, -vrouw, et cetera van het Jaar gewoon afschaffen." Dat schrijft meervoudig olympisch dressuurkampioene Anky van Grunsven uit Erp woensdag in een column in De Telegraaf. ''We doen de sport er geen recht mee."

Missers

De amazone is van mening dat de nominaties van de verkiezing vaak niet kloppen en dat daarmee ook de winnaars niet altijd terecht zouden zijn. ''Ik mis iedere keer weer essentiële namen die het jaar ook hebben gekleurd." Als voorbeeld noemt ze motorcrosser Jeffrey Herlings, die de wereldtitel voor MX2 binnensleepte. Ook ontbreken de hockeydames. Maar de ergste misser in haar ogen is dat Aaron McIntosh, de coach van windsurfer Dorian van Rijsselberghe, niet in het lijstje van genomineerde coaches staat.

Avond van ergernis

''Door de verkiezing wordt het Sportgala voor te veel topsporters een avond van ergernis en teleurstelling. Het gaat niet om de beste prestaties. De topsporters in de zaal hebben een stem en dus gaat het vooral om wie zij het het meest gunnen." Het gala zou daarom volgens Van Grunsven vooral een feestavond moeten zijn. Een avond waarop alle prestaties gevierd en geëerd worden en ervaringen gedeeld kunnen worden. ''Even een avondje lekker uit je dak gaan met elkaar."