⛸️ 5 redenen waarom je naar de WK schaatsen afstanden moet kijken
i

ANP

⛸️ 5 redenen waarom je naar de WK schaatsen afstanden moet kijken

admin • 19:44, 13-02-2020 / Laatste Update: 22:57, 05-01-2024

Voor veel schaatsers zijn de wereldkampioenschappen afstanden het belangrijkste toernooi van het jaar. Dus is het extra mooi dat het WK afstanden in 2020 plaatsvindt in Salt Lake City, op de snelste schaatsbaan ter wereld!

Hier zijn 5 redenen waarom je 4 avonden lang naar het World Single Distances Speed Skating Championships moet kijken:

1 Koning Kramer richt zich op

Al sinds Sven Kramer een tiener was regeert hij op de lange afstanden en bij de allroundtoernooien. Af en toe leek iemand hem te kunnen bedreigen, maar mannen als Håvard Bøkko, Ivan Skobrev, Jan Blokhuijsen en Sverre Lunde Pedersen konden de druk niet aan.

Patrick Roest wel. Roest won de vorige 2 WK's allround, Roest wint tegenwoordig vrijwel alle 5.000 meters. Slaat Koning Kramer keihard terug?

2 Wereldrecords op komst!

De Olympic Oval te Utah ligt op 1.425 meter hoogte. Da's nog hoger dan de schaatsbaan in Calgary. 8 van de 10 wereldrecords op de klassieke individuele afstanden zijn in Salt Lake City geschaatst.

Onder meer Pavel Kulizjnikov, Thomas Krol, Roest en Miho Takagi hebben dit seizoen al vre-se-lijk hard gereden. Dit zijn de 4 dagen dat ze willen en moeten pieken.

3 Ireen Wüst rijdt eindelijk een wereldrecord

Ireen Wüst won al 5 keer het EK allround, 6 keer het WK allround en pakte 5 gouden Olympische plakken. Maar nog nooit had ze een wereldrecord op een individuele afstand in handen. Hoe kan dat?! Haar grote doel voor dit seizoen is om eindelijk een wereldrecord te pakken. En dan natuurlijk op de afstand waarvoor ze is gemaakt: de 1.500 meter.

Een makkie is het niet: haar persoonlijk record op de schaatsmijl is de 4e beste tijd ooit. Maar juist als het moeilijk is staan ware kampioenen als Wüst op.

4 Medailleregen voor Nederland

De WK afstanden zijn een garantie voor oranje-successen. In de geschiedenis van het toernooi haalde Nederland bij de mannen al 141 plakken binnen en bij de vrouwen 78.

Geen land komt bij de mannen ook maar in de buurt van dat totaal, terwijl de vrouwen 8 medailles achter lopen op de Duitse schaatsvrouwen.

5 Jutta Leerdam

Hoe ongelooflijk sterk Patrick Roest ook presteert, hij heeft het qua uitstraling en persoonlijkheid niet in zich om het schaatsgat op te vullen dat ontstaat als Kramer stopt. Maar bij de Nederlandse vrouwen loopt wel 1 superster in wording rond: Jutta Leerdam.

De WK afstanden kunnen haar definitieve doorbraak betekenen. De 22-jarige sprintster won op de EK afstanden al goud op de 1.000 meter.