Opnieuw kanker geconstateerd bij marathonschaatser Niels Mesu
i

ANP

Opnieuw kanker geconstateerd bij marathonschaatser Niels Mesu

admin • 10:29, 21-12-2017 / Laatste Update: 19:11, 07-01-2024

Marathonschaatser Niels Mesu heeft slecht nieuws gekregen over zijn gezondheid. Bij een standaard controle werden meerdere melanomen (cellen in de huid die uitgroeien tot huidkanker) in zijn lichaam aangetroffen.

"De komende tijd zal mijn focus niet meer liggen op het winnen van een 200 kilometer, maar op het overwinnen van mijn eigen lichaam, wat me toch wel weer een beetje verraden blijkt te hebben", meldt de 25-jarige sporter in een openhartig bericht op Facebook.

Niet de eerste keer

Mesu werd in 2013 al eens getroffen door kanker. Hij kwam er bovenop en knokte keihard om weer op hoog niveau te kunnen schaatsen. Daar slaagde hij in. Niels Mesu won begin 2016 zelfs de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee, een jaar na de zege van zijn broer Erwin.

Behandelen

"De wetenschap heeft niet stilgestaan en er zijn nieuwe methoden om deze ziekte te behandelen", blijft hij positief. "Een dag na het slechte nieuws werden we al gebeld of we direct in de auto konden stappen, want we hadden dezelfde dag nog een afspraak met de internist. Er was gelukkig ook nog een beetje goed nieuws."

"De tumor die ik heb heeft een bepaalde DNA-mutatie waarbij de immuuntherapieën normaal gesproken goed aanslaan", vervolgt Mesu. "Daarnaast zijn de bloedwaarden ook allemaal in orde. Volgens de internist is er nog totaal geen reden om somber te zijn."