Twee keer zilver voor shorttracker Knegt

Twee keer zilver voor shorttracker Knegt

Harry Nijland • 11:55, 14-12-2014 / Laatste Update: 13:01, 13-12-2023

SHANGHAI - Shorttracker Sjinkie Knegt heeft zondag twee zilveren medailles veroverd bij wereldbekerwedstrijden in Shanghai. De Fries greep individueel de zilveren plak op de 1000 meter en voegde daar hetzelfde eremetaal aan toe met de Nederlandse aflossingsploeg.

De 25-jarige Knegt, die brons pakte op de 1000 meter bij de Olympische Spelen van Sotsji, heeft deze winter al vijf wereldbekermedailles te pakken. Hij wist eerder medailles te winnen bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City (zilver 500 meter, brons 1000 meter) en Montréal (brons 1500 meter).

Op de 1000 meter moest Knegt alleen de Canadese topper Charles Hamelin voor zich dulden. Het brons ging naar de Hongaar Shaolin Sandor Liu. Knegt rukte in de slotronde op van de derde naar de tweede plaats via een inhaalactie binnendoor. Zijn tijd van 1.23,595 betekende een Nederlands record.

Finale
In de finale van de 5000 meter teamrelay was alleen Zuid-Korea sterker. Knegt vormde een team met Daan Breeuwsma, Freek van der Wart en Itzhak de Laat. Het was het eerste succes van de aflossingsploeg deze winter. Het Nederlands kwartet veroverde vorig seizoen de wereldtitel.

De formatie van bondscoach Jeroen Otter wachtte tijdens de race rustig af achter Zuid-Korea en Canada. Drie ronden voor het einde zag Van der Wart een opening en nam de leiding. Die raakte hij vrijwel meteen daarna weer kwijt aan Zuid-Korea, maar de tweede plaats kwam niet meer in gevaar. Het brons was voor Canada.