Olympische startplekken op de tocht voor Nederlandse schaatsers: 'Daar zit zeker druk op'
i

EPA

Olympische startplekken op de tocht voor Nederlandse schaatsers: 'Daar zit zeker druk op'

Martijn Baars • 10:07, 07-12-2021 / Laatste Update: 22:14, 07-01-2024

De Nederlandse schaatsers zijn na 3 van de 4 wereldbekerwedstrijden nog niet op alle afstanden zeker van het maximale aantal startplaatsen voor de Olympische Spelen. "Vooral de 2e startplek op de massastart bij de mannen wordt nog spannend”, legt technisch directeur Remy de Wit van de schaatsbond KNSB uit.

De klassementen van de wereldbeker bepalen hoeveel schaatsers Nederland naar Peking mag sturen. Halen de schaatsers niet op alle afstanden het maximaal aantal startplekken, dan mag TeamNL niet het hoogste aantal van 9 mannen en 9 vrouwen afvaardigen naar de Spelen.

Deceptie dreigt

Ook de massastart telt hierbij mee. Bart Hoolwerf haalde op de 2 wereldbekerwedstrijden de finale niet en staat momenteel 24ste. Een plaats in de top 24 is noodzakelijk om 2 rijders te laten starten in Peking. Als dat niet lukt mag Nederland meteen ook maar 8 schaatsers naar China sturen. "Daar zit zeker druk op”, zegt De Wit. "Hij moet in Calgary goed rijden. En als onze 2e man die daar start (Kars Jansman) de finale haalt, is dat waarschijnlijk ook genoeg.”

Alles is berekend

De selectiecommissie langebaan heeft vooraf aan de wereldbekerwedstrijd in Calgary per afstand berekend welke startplekken zeker zijn en welke nog niet. "We hebben een algoritme gebouwd dat een prognose maakt over alle rijders en daar zijn de randvoorwaarden en vrijwel alle mogelijke scenario’s van de wereldbeker in Calgary in meegenomen”, legt De Wit uit.

Er zijn altijd risico’s, maar die zijn minimaal

500 meter en 1500 meter

Zo is volgens de KNSB de kans dat er geen 3 rijders bij de top 20 eindigen op de 500 meter en 1500 meter bij de mannen dermate klein dat geen van de topschaatsers verplicht moet starten in Calgary. Kai Verbij, Dai Dai N’tab en Merijn Scheperkamp staan in dat klassement 8e, 11e en 12e en zullen volgens de berekeningen ondanks hun afmelding bij de beste 20 blijven.

Kjeld Nuis

Hetzelfde geldt voor Patrick Roest die op de 1500 meter 15e staat. Thomas Krol en Kjeld Nuis staan daar in de top 10. De Wit: "Er zijn altijd risico’s, maar die zijn minimaal. Ik denk dat we daar doorheen gaan komen.”

Uit de berekeningen bleek dat het risico van de 3e startplek op de 3000 meter bij de vrouwen dermate groot was, dat de selectiecommissie het niet aandurfde de 3e en 4e Nederlandse schaatsster in dat klassement een vrij weekend te geven.

'Zij nemen hun verantwoordelijkheid'

"Joy Beune en Carlijn Achtereekte hebben daarop hun verantwoordelijkheid genomen en zullen starten, al is dat voor hen niet de ideale route richting het olympisch kwalificatietoernooi (OKT)”, zegt De Wit. "Als we ons niveau halen, zijn de risico’s niet zo groot. De afvaardiging die we daarvoor nodig hebben is aanwezig.”

Op de 5000 en 10.000 meter zijn de risico’s volgens De Wit minimaal, al zijn die er altijd. "Op de 5000 meter start Marwin Talsma in Calgary. Hij moet daar wel finishen.” Door goede prestaties van Roest, Jorrit Bergsma, Irene Schouten en Antoinette de Jong zijn de andere startplekken zeker.