Thialf vraagt TU Delft om ‘meewind’ te onderzoeken: ‘Willen eerlijke competitie’

26 februari 2021

Thialf gaat samen met de TU Delft de vermeende meewind onderzoeken. Dit schreef Pim Bijl van AD. Men verwacht in maart al resultaten.


De directie van Thialf vroeg de universiteit om hulp omdat er twijfel is over wel of geen eerlijke omstandigheden in de schaatstempel. Om die voor eens en altijd uit te bannen, wordt alles onderzocht.

Blabla
"Het doel is om onderzoekers, aan de hand van onafhankelijke en nauwkeurige metingen, antwoord te laten geven op de vragen die spelen rondom de vermeende meewind", zegt Thialf in een verklaring. Het is qua gezeik al heel de winter raak en steeds meer mensen spreken zich uit. Luchtroosters zouden de oorzaak zijn van de meewind. Thialf ontkent, maar onderzoekt dus wel.

Ook sportkoepel NOC*NSF zegt de zaak serieus te nemen. De KNSB meldde de uitleg van Thialf 'plausibel' te vinden. Ook zei de bond niet te twijfelen aan een eerlijk verlopen WK. Dat wil Thialf nu ook aantonen. "Thialf wil eerlijke competitie en betreurt het dan ook dat sommigen vraagtekens bij dit onderwerp blijven zetten."