Bizarre ontwikkeling in strijd om bolletjestrui in de Tour: virtuele winnaar uit koers
i

AFP

Bizarre ontwikkeling in strijd om bolletjestrui in de Tour: virtuele winnaar uit koers

Martijn Baars • 18:18, 31-08-2020 / Laatste Update: 18:14, 08-01-2024

De 3e etappe van de Tour de France draaide tot het einde vooral om de strijd om de bolletjestrui. Benoît Cosnefroy van AG2R mocht de sprintersetappe naar Sisteron starten in Nice, maar raakte onderweg de trui kwijt aan iemand anders. Alleen gebeurde er onderweg iets, waardoor Cosnefroy dinsdag alsnog als leider in het bergklassement mag beginnen aan de 4e etappe.

Cosnefroy ging er vanaf de start vandoor om op de colletjes van de 3e categorie de puntjes te verzamelen om zijn concurrent Anthony Perez proberen op achterstand te zetten. De Cofidis-renner ging met Cosnefroy mee en versloeg zijn landgenoot op de klimmetjes. Daarmee had hij virtueel de bolletjestrui afgepakt van Cosnefroy. Iedereen blij.

Gevallen: uit koers

Maar in de afdaling van de laatste col ging het helemaal mis voor Perez. De renner viel zo hard, dat hij meteen uit koers moest. Hij had dus de hele dag met succes gestreden om de bolletjestrui, had 'm ook virtueel in bezit, maar haalt de finish in Sisteron niet. Daarom gaat nummer 2 Cosnefroy opschuiven naar plek 1 en houdt hij 'gewoon' zijn bolletjestrui.

Gebotst op eigen ploegwagen

Volgens volgers in de Tour kreeg Perez een lekke band in de afdaling en botste hij vervolgens op zijn eigen ploegwagen. Daarbij brak hij een sleutelbeen.

De etappe van Nice naar Sisteron gaat over bijna 200 kilometer en eindigt maandagmiddag laat zeer waarschijnlijk in een sprint.