Eerste etappezege Jumbo-Visma in de Tour is een feit: Roglic komt als 1e aan bergop
i

AFP

Eerste etappezege Jumbo-Visma in de Tour is een feit: Roglic komt als 1e aan bergop

Martijn Baars • 19:40, 01-09-2020 / Laatste Update: 14:45, 07-01-2024

De eerste aankomst bergop in de Tour de France dit jaar is dinsdag gewonnen door Primoz Roglic. De renner van Jumbo-Visma kwam als eerste boven op het het skioord Orcières-Merlette. Het echte vuurwerk van de klassementsrenners bleef uit, waardoor het een sprint bergop werd door alle renners die de gele trui wilden. Julian Alaphilippe behoudt de gele trui.

Het was wachten geblazen op de laatste 20 kilometer van de etappe. De finish was bergop en dus werd er voor het eerst gekeken naar het klassement om de gele trui. Wout Poels kan het klassement wel vergeten en moet vooral hopen dat hij nog herstelt van zijn valpartij in de 1e etappe. De Nederlander haakte al bij de voorlaatste klim af.

Eerste aanval

Pierre Rolland was de eerste van de bekende klimmers die een aanval plaatste op dik 4 kilometer van de finish. De Fransman kreeg echter geen ruimte. Jumbo-Visma nam onder aanvoering van Wout van Aert de leiding over de resterende groep en legde er een flink tempo op. Ook ploeggenoot Sepp Kuss liet niemand wegrijden, waardoor het een sprint tussen de klassementsmannen werd. Wel gewonnen door Jumbo-Visma dus.

Nare valpartij Tiesj Benoot

De kopgroep werd op 25 kilometer van de streep nog opgeschrikt door een nare valpartij van Tiesj Benoot, de Belg van Sunweb. Hij maakte een grote stuurfout in de afdaling en schaafde langs de vangrail en kukelde eroverheen. Gelukkig stond hij weer op, maar zijn vluchtpoging was wel klaar. De rest van de kopgroep bleef nog even vooruit, maar maakte geen kans op de etappezege. Op de laatste klim van de dag werd de laatste vluchter opgepikt door de jagende klassementsrenners.