KNVB knipt de zomerse transferperiode op in 2 delen: 'Om de Eredivisie te beschermen'
i

Pim Ras Fotografie

KNVB knipt de zomerse transferperiode op in 2 delen: 'Om de Eredivisie te beschermen'

Martijn Baars • 12:54, 09-06-2020 / Laatste Update: 04:27, 08-01-2024

De zomerse transferperiode in het Nederlandse profvoetbal zal dit jaar uit 2 delen bestaan. Dat bevestigt een woordvoerder van de KNVB na berichtgeving van FOX Sports. De FIFA is akkoord met het verzoek van de KNVB.

De 1e overschrijvingsperiode is nu van 1 juli tot en met 21 juli. Later wordt bepaald wanneer de 2e fase, van 9 weken, ingaat. Die moet overeenkomen met de laatste 9 weken van de registratieperiode in de meeste Europese landen.

1 juli-31 augustus

Normaal loopt de zomerse transferperiode in de meeste Europese landen van 1 juli tot en met 31 augustus. Door de coronacrisis is echter alles anders: sommige landen, zoals Nederland, hebben het seizoen vroegtijdig beëindigd en andere landen hebben gekozen voor een herstart na een coronapauze van ongeveer 3 maanden. Daardoor schuift voor die landen het begin van de zomerse transfertermijn op, totdat de competitie is uitgespeeld.

Door de 2e Nederlandse transferperiode deze zomer gelijk te trekken met de meeste andere voetballanden in Europa, kunnen de profclubs langer spelers aantrekken.

'Ter bescherming van de Eredivisie'

"Dit hebben we dus gedaan om de Nederlandse clubs te helpen en te beschermen”, licht de KNVB. "We wilden voorkomen dat voor Nederland de transferperiode gesloten zou zijn, terwijl in die landen om ons heen nog open zou zijn. In de landen waar de competitie nog wordt gespeeld, kan de overschrijvingsperiode namelijk pas beginnen nadat de competitie is afgelopen. Spelers zouden dan wel mogen vertrekken, maar Nederlandse clubs zouden dan geen nieuwe spelers meer mogen aantrekken."