Sanne Wevers Sportvrouw van het Jaar
i

ANP

Sanne Wevers Sportvrouw van het Jaar

Martijn Baars • 22:30, 21-12-2016 / Laatste Update: 15:35, 12-12-2023

Sanne Wevers is verkozen tot Sportvrouw van het Jaar 2016. De 25-jarige turnster is daarmee de opvolger van Dafne Schippers, die vorig jaar de prijs pakte. Ze ontving de prijs uit handen van De Wereld Draait Door-presentator Matthijs van Nieuwkerk.

Turnster @SWevers is verkozen tot sportvrouw van het jaar #sportgala #NLwint pic.twitter.com/mMsdcajrKH

— NOC*NSF (@nocnsf) December 21, 2016

Historische prestatie

Wevers zorgde op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro voor een historische prestatie. Haar geweldige oefening op de balk betekende de eerste turnmedaille ooit voor Nederland. Ze won zelfs goud door de Amerikaanse turnsters Simone Biles en Lauren Hernandez te verslaan.

Lees ook: Sanne Wevers ook door de fans van Sportnieuws.nl verkozen tot Sportvrouw van het Jaar!

Olympische teamfinale

Maar dat was niet haar enige knappe prestatie. Samen met haar tweelingzusje Lieke, Eythora Thorsdottir, Vera van Pol en Celine van Gerner haalde Wevers ook de teamfinale. Ook dat was een historische prestatie. Toen Team NL daar niet eens laatste werd, was het turntoernooi een fantastisch en ongeëvenaard succes.

Sanne Wevers staat denk ik morgen nog op die rode loper. Iedereen wil even met haar praten #sportgala pic.twitter.com/jWVzB5orc2

— Bonne Kerstens (@bonnekerstens) December 21, 2016

Concurrentie was moordend

De concurrentie was dit succesvolle sportjaar moordend. Bij de 6 genomineerden, geselecteerd door het NOC*NSF, waren er maar liefst 5 sportsters die olympisch goud op zak hadden. Anna van der Breggen pakte zelfs 2 olympische medailles, namelijk 1 keer goud en 1 keer brons bij het wielrennen.

Lees ook: Ook papa Wevers in de prijzen als Trainer van het Jaar!

Andere genomineerden

De andere genomineerden waren zeilster Marit Bouwmeester (goud in de Laser-Radial-klasse), baanwielrenster Elis Ligtlee (goud op de Keirin), lange-afstand-zwemster Sharon van Rouwendaal (goud op de 10 kilometer openwaterzwemmen), wielrenster Anna van der Breggen (goud bij de wegrit, brons in de tijdrit) en sprintster Dafne Schippers (olympisch zilver op de 200 meter sprint).