Amateurclubje wordt 4 dagen na fluitsignaal alsnog kampioen

Foto van een schaal (Pro Shots)

Bart van der Wijst • 16:48, 03-05-2018 / Laatste Update: 22:08, 05-01-2024

Opmerkelijke taferelen in het Brabantse amateurvoetbal. Daar werd RKSV Oisterwijk donderdag kampioen van de 5de klasse C (Zuid I). En dat 4 dagen na het laatste fluitsignaal. Hoe dat zit? Nou, daar zit een heel verhaal aan vast.

Oisterwijk is kampioen, omdat de KNVB een uitspraak heeft gedaan over de gestaakte wedstrijd tussen Berkdijk en Gloria UC. Die wedstrijd werd afgedaan als 0-5, dus is Oisterwijk niet meer te achterhalen door Berkdijk.

Gestaakte pot

Berkdijk nummer 2 en Gloria UC nummer 3 zagen hun wedstrijd zondag 22 april gestaakt worden. In de 85ste minuut, bij een 0-5 stand, kregen 2 spelers rood van de thuisploeg en werden coach Erik van Esch en een elftalleider van de ploeg vanwege commentaar op de leiding van het veld gestuurd.

De KNVB had - naast boetes voor de clubs - een paar opties voor de stand van zaken in de competitie. De 0-5 zou als definitieve eindstand worden opgeschreven, de 4 nog te spelen minuten moesten worden uitgespeeld en Gloria zou het spel moeten hervatten met een strafschop of het duel zou moeten worden overgespeeld.

Uitspraak

De KNVB koos dus uiteindelijk voor de 0-5 uitslag in het voordeel van Gloria. Die ploeg verloor afgelopen zondag echter weer zelf bij FC Drunen (2-1). Daardoor was het voor alle 3 de teams wachten op de uitspraak.

Er was namelijk nog een kans dat Berkdijk kampioen kon worden. Maar dan had de KNVB moeten beslissen dat de wedstrijd werd overgespeeld en zou Berkdijk moeten winnen. Of de 4 minuten moesten worden uitgespeeld en de thuisploeg had met 6-5 moeten winnen. Dat gebeurde niet, dus kan de schaal omhoog.

• Schaal de lucht in

Afgelopen zondag, toen Oisterwijk zelf met 0-5 won, was de schaal al aanwezig. Maar trainer Faysal Bouhoud koos ervoor om hem nog niet in ontvangst te nemen. "Al zou het restant nog worden uitgespeeld, dan nog gaat Berkdijk die wedstrijd in een paar minuten tijd niet meer met 6-5 of 7-6 winnen natuurlijk. Maar in theorie kan alles", vertelde hij tegenover BD.

"Dan zou Berkdijk nog kampioen kunnen worden bij 3 keer winst en 3 keer verlies van ons. Dat gaat natuurlijk nooit gebeuren. Die man van de KNVB liet de keuze daarom aan ons, maar wij wilden die schaal niet krijgen in de wetenschap dat het dan een officieuze titel zou zijn", erkende de trainer.

"Bovendien waren we organisatorisch helemaal niet klaar voor een feest. Wij worden het liefst zondag écht kampioen. Thuis tegen WSJ hebben we genoeg aan een punt."