Respect! Emiel (26) fluit wedstrijden zonder armen: ‘Niemand die zoveel met z’n benen kan als ik’

17 september 2019

ANP

Emiel van Engelen heeft geen armen en staat wekelijks op het veld als scheidsrechter. De 26-jarige scheids uit Tilburg doet gewoon alles met zijn voeten. "Trainers vinden het altijd geweldig en geen probleem.”


Al vanaf zijn geboorte heeft Emiel geen armen. Hij is dus gewend om zijn hele leven alles al met zijn voeten te doen. "Er is niemand die zoveel met zijn benen en voeten kan als ik", zegt hij tegen het AD. Zonder enige moeite gooit hij een dartpijltje in de 20 en zijn huissleutels bewaart hij altijd tussen zijn tenen.

'Ik kan niet terugpraten'
Op het voetbalveld heeft Emiel in de loop der jaren een aantal vastigheden ontwikkeld. Voordat de wedstrijd begint, loopt hij altijd even naar de bezoekers toe om de situatie uit te leggen. "Ik vertel dat ik de hele wedstrijd een fluitje in mijn mond heb en spelsituaties aangeef met mijn voeten. Daarnaast zeg ik dat spelers niet met mij in discussie hoeven te gaan. Ik kan toch niet duidelijk terugpraten, omdat ik een fluitje in mijn mond heb.”

Casanova
Je zal Emiel niet zo snel horen klagen over wat hij wel en niet kan. Volgens hemzelf kan hij moeiteloos mee in de maatschappij. "Mijn vrienden noemen me de Casanova van de groep. Je bent voor dames interessant, omdat je ‘bijzonder’ bent. Daar moet je natuurlijk wel een beetje gebruik van maken." En wie denkt een ouderwets potje FIFA met Emiel te gaan spelen? "Ze gaan er allemaal met 4-0 af.”