'Ajacied' De Jong houdt PSV in titelrace

admin • 22:33, 18-03-2017 / Laatste Update: 17:51, 07-01-2024

De terugkeer van Siem de Jong op de Nederlandse velden ging deze zomer gepaard met veel vraagtekens. De oud-Ajacied liet zich 1 jaar verhuren aan PSV. Tegenwoordig hoor je daar niemand meer over: De Jong startte in de wedstrijd met Vitesse (1-0) weer in de basis én besliste de pot met een puike treffer.

Phillip Cocu koos weer voor Siem de Jong op het centrale middenveld. Samen Marco van Ginkel, en dus zonder Bart Ramselaar, begon PSV voor eigen publiek aardig aan de wedstrijd. Luuk de Jong gaf de bal na 5 minuten mee aan Davy Pröpper, die de bal kaatste en De Jong in scoringspositie zette. Vitesse-verdediger Guaram Kashia kon dat schot kraken. Even later moest Elroy Room redding brengen op een inzet van Siem de Jong.

Doodsaai

In de loop van de 1e helft nam de druk van PSV af. Vitesse liet voorzichtig zijn gezicht zien. Ricky van Wolfswinkel schoot van afstand. PSV kwam niet verder dan een aantal halve kanzen. In de eindfase trapt PSV de turbo in. Het kon echter niets veranderen aan een doodsaaie eerste helft.

#psvvit pic.twitter.com/r8GLiJuOeU

— FOX Sports (@FOXSportsnl) 18 maart 2017

Ander beeld

Na de rust kon het dus alleen maar beter worden. Daar zorgde Siem de Jong voor. Andrés Guardado kreeg alle ruimte om aan de linkerkant de 16-meter in te lopen. De Jong kwam uit het middenveld inlopen en schoot de bal buiten bereik van doelman Room: 1-0.

Vitesse was even daarvoor via Van Wolfswinkel nog een paar keer gevaarlijk en ging ook na de openingstreffer verder met de zoektocht naar een doelpunt. Milot Rashica haalde na 53 minuten de achterlijn en legde terug op Lewis Baker. Het schot van de Engelsman is een makkelijke prooi voor PSV-keeper Jeroen Zoet.

Aanvallen

Vitesse-trainer Henk Fräser bracht na ruim een uur spelen Adnane Tighadouini binnen de lijnen. De buitenspeler verving Nathan en zorgde voor extra energie bij Vitesse. Bij PSV kwam onder andere Jürgen Locadia in de ploeg. De jonge spits, die onlangs terugkeerde van een lange blessure, schoot na 76 minuten nog op de paal.

De voorsprong was voor PSV te mager om achteruit te hangen en Vitesse rook de gelijkmaker: het zorgde voor een levendige slotfase. Het spel ging op en neer en De Jong was dichtbij zijn 2e van de avond, Van Ginkel kreeg nog een grote kans; doelpunten vielen er niet meer. PSV won daarmee de lastige thuiswedstrijd van Vitesse en blijft door een doelpunt van Siem de Jong in de titelrace.