UEFA start onderzoek na scanderen naam Poetin door Fenerbahçe-fans

29 juli 2022

GettyImages
uefa-onderzoekt-wangedrag-fenerbahce-fans-tijdens-uefa-champions-league-voorronde-tegen-dynamo-kiev

De UEFA is een onderzoek gestart naar aanleiding van spreekkoren van Fenerbahçe-fans. Zij riepen, in de wedstrijd tegen Dynamo Kyiv, de naam van Russische president Vladimir Poetin. Nadat Kyiv op voorsprong kwam begonnen de spreekkoren.


Fenerbahçe moest in de voorronde van de Champions League eerst op bezoek in Polen om tegen Dynamo Kyiv te spelen, door de invasie van Rusland kon dat niet in Oekraïne. Bij de return in Turkije ging het volledig mis. Toen Kyiv op voorsprong kwam door Vitaliy Buyalskyi en hij ging juichen voor de Turkse fans.

Poetin
Hierdoor kwam Kyiv voor te staan over 2 wedstrijden en om hen (vermoedelijk) te intimideren, gingen een aantal fans van Fenerbahçe de naam van Poetin scanderen. Iets wat op enorm veel kritiek kon rekenen online. Uiteindelijk verloor 'Fener' de wedstrijd met 2-1 en zijn ze uitgeschakeld in de Champions League.

Onderzoek UEFA
UEFA is niet gediend van deze actie en gaat een onderzoek starten, op hun site zeggen ze het volgende erover: ">Een ethische- en strafrechtelijke onderzoeker zal een onderzoek starten naar de vermeende misdragingen van Fenerbahçe-fans.