Deze 10 spelers gingen Tadic voor en keerden succesvol terug in de Eredivisie
i

Pro Shots

Deze 10 spelers gingen Tadic voor en keerden succesvol terug in de Eredivisie

Martijn Baars • 15:05, 21-06-2018 / Laatste Update: 15:05, 07-01-2024

Dusan Tadic staat met zijn bijna zekere transfer naar Ajax op het punt om terug te keren in de Eredivisie. Velen gingen hem voor en kwamen na omzwervingen in het buitenland terug naar Nederland. Sommigen met succes, bij de anderen werd het een rolletje in de marge of een totaal fiasco.

Hoe het bij Tadic zal gaan is nog spannend, maar aan deze 10 spelers, die in de afgelopen 5 jaar terugkeerden in de Eredivisie, kan hij een voorbeeld nemen om zijn terugkeer een succes te maken.

1. Dirk Kuyt (Feyenoord)

Om Dirk Kuyt kun je niet heen. De Katwijker is waarschijnlijk ook de eerste naam die bij jou te binnen schoot. Dirk speelde in de Eredivisie ooit voor FC Utrecht en Feyenoord en vertrok toen naar het buitenland. Na Liverpool en Fenerbahçe kwam hij in 2015 terug in Rotterdam. En hoe?!

In de 2 seizoenen die hij in zijn 2e periode in de Kuip speelde, deed hij 77 wedstrijden mee, won hij de KNVB Beker en werd hij landskampioen.

2. Luuk de Jong (PSV)

Luuk de Jong speelde ooit bij De Graafschap en FC Twente, waarna hij een overstap maakte naar Borussia Mönchengladbach. Na een mislukt seizoen verhuurde de Duitse club hem aan Newcastle United. Ook daar maakte hij niet echt indruk en keerde hij via Duitsland in 2014 terug in de Eredivisie bij PSV.

In Eindhoven werd de spits wel belangrijk en speelde hij in 4 seizoenen 161 wedstrijden en scoorde hij 80 keer. Hij werd aanvoerder (en verloor die rol later weer), werd 3 keer landskampioen en won 2 keer de Johan Cruijff Schaal.

3. Steven Berghuis (Feyenoord)

De aanvaller van Feyenoord heeft al een heel Eredivisieleven achter de rug. Na FC Twente, VVV-Venlo en AZ vertrok de aanvaller naar Watford. Dat Engelse avontuur werd een drama en na een seizoen met maar 11 wedstrijden kwam hij in 2016 op huurbasis naar Feyenoord, terug naar Nederland.

Daar deed hij het in zijn eerste seizoen meteen goed, speelde hij 37 wedstrijden en scoorde hij 8 keer. Dat leverde hem een definitieve transfer op bij de Havenclub en ook zijn 2e seizoen bij Feyenoord werd een succes. Hij speelde 43 wedstrijden en scoorde 23 keer. In de 2 seizoenen Feyenoord won hij de KNVB Beker, het landskampioenschap en de Johan Cruijff Schaal.

4. Klaas-Jan Huntelaar (Ajax)

De spits speelde in de jeugd voor PSV en De Graafschap. Daarna groeide hij bij sc Heerenveen en Ajax uit tot topspits. Met die status maakte hij in 2009 een toptransfer naar Real Madrid. Daarna speelde hij nog bij AC Milan en Schalke 04 om in 2017 terug te keren bij Ajax. Daar kreeg hij de duidelijke rol als 2e spits achter Kasper Dolberg. De Deen raakte uit vorm en daarna geblesseerd, waardoor Huntelaar veel in actie moest komen.

In dat seizoen kwam de 34-jarige spits 32 keer in actie en scoorde hij 13 keer. Prijzen won hij niet, maar komend seizoen staat hij er weer als stand-in voor Dolberg.

5. Robin van Persie (Feyenoord)

Robin van Persie kwam pas in de januari 2018 naar Feyenoord. Het kind van de club speelde al vanaf 2004 in het buitenland waar hij bij Arsenal en Manchester United naam maakte. Daarna speelde hij nog een paar seizoenen voor Fenerbahçe waarna hij weer terugkwam in Rotterdam. Helemaal fit leek hij niet, want hij speelde maar 14 wedstrijden en scoorde hij 7 keer. Wel scoorde hij een belangrijke goal in de finale van de KNVB Beker, waardoor Feyenoord die prijs ook won.

6. Ricky van Wolfswinkel (Vitesse)

Nog een bekerwinnaar: Ricky van Wolfswinkel. De spits vertrok na Eredivisiejaren bij Vitesse en FC Utrecht naar het buitenland. Daar versleet hij heel wat clubs zoals Sporting, Saint-Etienne, Norwich en Real Betis om in 2016 ineens weer op te duiken bij de club waar hij opgroeide: Vitesse. In dat seizoen speelde hij 37 wedstrijden en scoorde hij 25 keer, waaronder de 2 doelpunten waardoor Vitesse de finale van de KNVB Beker won.

Door dat goede seizoen verdiende hij een transfer naar FC Basel.

7. Graziano Pellè

Graziano Pellè kwam als groot talent binnen bij AZ maar kwam daar nooit helemaal lekker uit de verf. Daarom vertrok hij in 2011 weer naar Italië om in de zomer van 2012 ineens weer op te duiken bij Feyenoord. De mensen die lacherig deden over de spits die bij AZ mislukt was, kregen een totaal andere Pellè te zien dan die we kenden. Hij speelde in zijn 2 Rotterdamse seizoenen 66 wedstrijden en scoorde daarin 55 keer.

Hij verdiende daarmee een mooie transfer naar Southampton en speelde 2 seizoenen in de Premier League om daarna voor het grote geld te kiezen in China.

8. Bertrand Traoré (Ajax)

De huurling van Chelsea speelde anderhalf seizoen bij Vitesse waar hij indruk maakte. Toen hij bij zijn werkgever Chelsea weinig indruk maakte, besloot Ajax hem weer voor een jaar naar de Eredivisie te halen. Eigenlijk werd hij als diepe spits gehaald, maar door de ontwikkeling van Dolberg kwam hij op rechtsbuiten te spelen. Daar kreeg hij heel wat kritiek van de Ajax-fans, maar speelde hij toch 39 wedstrijden waarin hij 13 keer scoorde. Dat lijkt niet zoveel, maar mede door zijn doelpunten haalde Ajax de finale van de Europa League. De spits werd daarna door Chelsea verkocht aan Olympique Lyon.

9. Eljero Elia (Feyenoord)

Eens een groot talent dat het bij FC Twente schopte tot international, maar daarna ging het een tijdje bergafwaarts. Hoewel de aanvaller speelde voor clubs als Hamburger SV, Juventus, Werder Bremen en Southampton, besloot Elia in 2015 zijn carrière nieuw leven in te blazen. Hij koos voor Feyenoord en slaagde daar met vlag en wimpel.

In de 2 seizoenen bij Feyenoord speelde hij 68 wedstrijden waarin hij 18 doelpunten maakte. Hij werd met de Rotterdammers landskampioen en won de KNVB Beker.

10. Marco van Ginkel (PSV)

Ook Marco van Ginkel mag niet ontbreken op deze lijst, hoewel zijn transfer naar PSV wel bijzonder is. De middenvelder, die zijn eerste Eredivisie-minuten maakte voor Vitesse, is namelijk de enige speler die voor langere tijd op huurbasis terugkwam naar Nederland. Chelsea kocht de middenvelder in 2013 waarna het hem uitleende aan AC Milan, Stoke City en uiteindelijk aan PSV.

Bij PSV werd Van Ginkel in zijn eerste anderhalve seizoen al meteen een dragende kracht, waarna Chelsea hem terug liet komen naar Londen. Na een half jaar weinig spelen in Engeland werd hij voor een 2e keer aan PSV verhuurd en aangewezen als aanvoerder van de Eindhovenaren. Hij werd 2 keer kampioen met PSV.

De middenvelder is inmiddels weer terug bij Chelsea, waar hij volgend jaar zijn kunsten mag laten zien is nog niet duidelijk