Ajax-fans willen standbeeld voor Johan Cruijff bij Arena
i

KOEN VAN WEEL

Ajax-fans willen standbeeld voor Johan Cruijff bij Arena

Martijn Baars • 12:13, 24-07-2018 / Laatste Update: 23:37, 07-01-2024

Ajax-fans willen een standbeeld van Johan Cruijff realiseren in de buurt van de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. De werkgroep 'Deze man verdient een standbeeld' heeft het initiatief genomen om geld in te zamelen voor een standbeeld voor de clublegende. 

Na het overlijden van Johan Cruijff op 24 maart 2016 zijn er verschillende initiatieven geweest om de legendarische nummer 14 van Ajax en Oranje te eren. De uiteindelijke naamsverandering van het stadion is inmiddels een feit. Supporters willen met het standbeeld een blijvend en toegankelijk eerbetoon in de buurt van de Johan Cruijff ArenA realiseren. De bedoeling is om dit binnen 2 jaar voor elkaar te krijgen .

Er staan al 2 Cruijff-beelden

Iedere Ajacied kan op zijn of haar eigen wijze aan het standbeeld bijdragen. Sinds 2011 staat er al een standbeeld van voormalig hulptrainer Bobby Haarms bij het stadion van Ajax. Johan Cruijff kreeg in 1974 al zijn 1e standbeeld in Amsterdam. Deze staat voor het Olympisch Stadion, waar Ajax vroeger haar Europese wedstrijden en nationale topduels speelde. In de beeldentuin van de KNVB in Zeist staat ook een standbeeld van Johan Cruijff. Ook in Camp Nou, het stadion van FC Barcelona, komt er een standbeeld van Johan Cruijff. 

75.000 euro

Doneren voor het nieuwe standbeeld van Cruijff kan via de website www.dezemanverdienteenstandbeeld.nl, maar ook tijdens een grote collecte die er bij een nader te bepalen thuiswedstrijd van Ajax wordt gehouden. Er is volgens de site 75.000 euro nodig voor het standbeeld.