Arbiter Makkelie onder vuur na onterechte penalty Ajax

Martijn Baars • 16:59, 17-04-2016 / Laatste Update: 21:30, 12-12-2023

Dankzij een zeer makkelijk gegeven strafschop heeft Ajax een punt gepakt tegen FC Utrecht (2-2). Scheidsrechter Danny Makkelie legde de bal in de 89ste minuut op de stip na een onschuldig duel tussen Arek Milik en Willem Janssen. Het ongeloof over de penalty is groot. Analist Kenneth Perez is stellig in zijn oordeel: ,,Makkelie, ga je schamen.''

Ajax had zondag grote moeite met FC Utrecht en keek na 84 minuten tegen een 0-2-achterstand aan. Na een doelpunt van Klaassen besloot scheidsrechter Makkelie even later om de Amsterdammers een strafschop toe te kennen. Milik faalde niet vanaf 11 meter: 2-2. Spelers van Utrecht waren woedend.

Janssen, die de 'overtreding' op Milik beging, was na afloop buiten zinnen over de strafschopsituatie. ,,Iedereen zag dat er niets aan de hand was. Ik blok duidelijk de bal. De grens twijfelt ook'', zei de captain van Utrecht. ,,Volgens mij wist hij wel direct dat hij ernaast zat, ik zag in zijn ogen dat hij twijfelde. Maar daar kopen we niets voor. We waren op weg naar een ongelooflijke stunt hier, we zijn er doodziek van.''

Ook Ajax-aanvoerder Davy Klaassen erkende na afloop dat de penalty onterecht was. ,,We hebben mazzel gehad.''

Lachertje

De strafschop roept veel reacties op. Zo twitterde analist Kenneth Perez dat Makkelie zich moet gaan schamen. Oud-scheidsrechter Mario van der Ende noemde het 'een lachertje van een strafschop'. Algemeen directeur van PSV, Toon Gerbrands: ,,Ik leef mee met het gevoel dat bij FC Utrecht overheerst.''