Ekdal over Zlatan: 'Ons team bestond uit een wereldster en 10 fatsoenlijke spelers, dat werkte niet'
i

REUTERS

Ekdal over Zlatan: 'Ons team bestond uit een wereldster en 10 fatsoenlijke spelers, dat werkte niet'

Martijn Baars • 21:46, 25-07-2020 / Laatste Update: 05:52, 06-01-2024

De dominante houding van Zlatan Ibrahimovic heeft niet altijd een positieve uitwerking op het spel van de ploeggenoten van de inmiddels 38-jarige Zweed. Dat heeft Albin Ekdal gezegd in een radioprogramma.

"Zijn gebaren en scherpe opmerkingen verminderden het zelfvertrouwen van sommige spelers”, zei Ekdal, die onder contract staat bij het Italiaanse Sampdoria. Met die club ontvangt hij Ibrahimovic en zijn teamgenoten van AC Milan komende woensdag in Stadio Luigi Ferraris in Genua.

EK 2016

Ekdal doelde met zijn uitspraken vooral op het EK van 2016 in Frankrijk, waar Zweden in de groepsfase bleef steken. Dat betekende het laatste eindtoernooi van Ibrahimovic, terwijl het voor Ekdal zijn 1e EK was. De 30-jarige middenvelder uit Stockholm is inmiddels 50-voudig international van Zweden. 

'Die tactiek werkte niet'

"Ons team bestond uit een wereldster en 10 fatsoenlijke spelers die hem zouden helpen om te domineren. Die tactiek werkte niet”, oordeelde Ekdal over de tactiek van toenmalig bondscoach Erik Hamren. "Maar vertrouwen op 1 speler waardoor onbewust de eigen verantwoordelijkheid wegglipt, werkt niet in voetbal of andere teamsporten.”

Zonder Zlatan veel beter

Twee jaar na dat EK haalde Zweden op het WK in Rusland de laatste 8, maar in de kwartfinale won Engeland toen met 2-0. Volgens Ekdal was de ploeg toen “een hechte bende vol harmonie en zelfvertrouwen”.