Dit zijn de redenen waarom Koeman van Southampton naar Everton gaat
i

Pro Shots

Dit zijn de redenen waarom Koeman van Southampton naar Everton gaat

admin • 12:52, 14-06-2016 / Laatste Update: 12:57, 15-01-2024

Eindelijk is het dan rond. En één ding is zeker. Voor het mooie weer gaat Ronald Koeman zeker niet naar de Engelse havenstad Liverpool. Wat dat betreft had de 53-jarige Nederlandse coach het in Southampton veel beter. Vanuit zijn prachtige appartement in een van de hoogste gebouwen van Southampton keek hij op de hoogste etage van de haven naar St. Mary's, wetende dat dit zijn laatste blik zou zijn. Koeman gaat naar Everton, naar Goodison Park. Een vreemde transfer? Zeker niet. Hij doet dit niet

Het nieuws van Koemans transfer werd dinsdagochtend bekendgemaakt. De Nederlandse succescoach was misschien wel de meest geliefde coach die de supporters van The Saints ooit hebben gehad. Elke wedstrijd gingen de handen minimaal 1 keer op elkaar voor de geliefde coach en werd de tekst 'There is only one Ronald Koeman!' geschreeuwd alsof hun leven er vanaf hing. Er is maar één Ronald Koeman, weten ze in Southampton. En het liefste zouden ze hem nooit laten gaan.

Salaris

Maar de Nederlander gaat wel weg. Daar is een aantal redenen voor. Het grootste probleem van Koeman zat hem in Southampton bij het geld. Niet eens in wat hij zélf verdiende, nee Koeman is al lang en breed binnen. Al is het wel lekker als je zo veel meer verdient in 1 jaar. De Nederlander had bij kunnen tekenen in Southampton en dan in 2 jaar zo'n 5 miljoen pond (6,4 miljoen euro) kunnen verdienen. Bij Everton zou Koeman naar verluidt zo'n 6 miljoen pond per jaar binnenharken. Meer dan 2 keer zo veel als in Southampton dus.

Daar komt bij dat aandeelhouder Farhad Moshiri de Nederlander heeft beloofd dat hij in zijn eerste seizoen in Liverpool zo'n 100 miljoen pond uit mag geven aan nieuwe spelers. De Iraans-Britse zakenman Moshiri nam in februari 49,9 procent van de aandelen van Everton over. Hij wil de club met een flinke kapitaalinjectie mee laten doen in de bovenste regionen van de Premier League. Daardoor zou Koeman meteen een nieuw team kunnen smeden waarmee hij mee kan strijden om Europees voetbal en later misschien zou kunnen doorstromen naar de top van Engeland. Ambitieuze club dus! We moeten niet verrast zijn als de Nederlander spelers als Virgil van Dijk of Georginio Wijnaldum naar Everton zou halen.

Grootste ergernis 

Het grootste struikelpunt van Koeman in Southampton zat hem in de transferperiodes in de zomer. Elk jaar zag de Nederlander zijn beste spelers richting betere clubs in Engeland gaan. Vaak simpelweg omdat ze beter konden verdienen in Liverpool, Manchester of Londen. Koeman sprak daar vaak zijn teleurstelling over uit. Al lang van tevoren wist hij dat Luke Shaw en Morgan Schneiderlin naar Manchester United en Nathaniel Clyne naar Liverpool zouden gaan.

Voor volgend seizoen lijkt hij zeker te weten dat Victor Wanyama en Saudio Mané weggaan bij The Saints. Daarbij zou het ook zo maar kunnen dat Virgil van Dijk, Graziano Pellè en Ryan Bertrand vertrekken. Bij Everton ligt dat net iets anders. Spelers verdienen daar vaak goed genoeg en hoeven net per se weg, want ze spelen elke week. Anders hadden spelers als Ross Barkley, Seamus Coleman of Romelu Lukaku al lang ergens anders gespeeld. Daarbij beschikt Everton over de financiële middelen om spelers als Lukaku vast te leggen. 35 miljoen betalen voor een Lukaku, dat is iets wat in Southampton onmogelijk is.

 

Prijzen

De enige reden waarom spelers Everton verlaten is om prijzen te pakken. Een Wayne Rooney had bij Everton nooit mee kunnen strijden om de prijzen. Daarom ging hij weg uit de Engelse havenstad. Om dezelfde reden gaan er spelers weg bij Arsenal. Met Koeman hoopt Everton om zijn vergaande glorie weer op te pakken en een club te worden die op de lange termijn weer mee kan doen om de prijzen. Everton won in zijn geschiedenis 9 keer de Engelse titel. Southampton nog nooit. Met een beetje geluk wint Koeman in zijn eerste seizoen bij Everton al een beker.

Lange termijn

Sowieso is de keuze van Koeman om naar Everton te gaan een keuze voor op de lange termijn. Koeman heeft zich, door 2 keer Europees voetbal te halen met Southampton, in Engeland al bewezen als succescoach en vooral als een trainer die in staat is om een ploeg op te bouwen. Bij Everton is hij in staat om in een aantal jaar de ploeg richting de top van Engeland op te bouwen. Het geld is er, de fans zijn er en er lijkt een nieuw stadion aan te komen. In Goodison Park wordt al meer dan 100 jaar gevoetbald en het wordt tijd voor een nieuw stadion. Anders gaat Everton nooit meedoen met de Engelse top.

Stadion

Ook dat is een verschil met Southampton, dat in 2001 pas een stadion kreeg wat nog steeds niet eens even groot is als het stadion van Everton. Southampton zat onder Koeman al aan zijn top door twee keer met, voor Engelse begrippen, beperkte middelen Europees voetbal te halen. Ja, Everton eindigde 2 jaar op rij onder Southampton op de ranglijst, maar 6 jaar geleden speelde de ploeg nog in de League One. Everton speelt al decennia in de Premier League en is een stabielere club.

Southampton is een club die fantastisch presteert als ze als 6de eindigen. Everton is een club die normaal gesproken minimaal als 6de moet eindigen. In die zin is Everton een grotere club en daarom een logische stap voor Koeman hogerop. De fans vinden het jammer, maar ze begrijpen het. Spelers doen namelijk elk jaar hetzelfde en Koeman heeft daar al langer kritiek op geuit. Omdat Koeman al lijkt te weten dat zijn beste spelers voor het derde jaar op rij lijken te vertrekken heeft hij besloten om weg te gaan.

Geldwolf?

Maakt dit hem dan een geldwolf? Nee, meer een realist en een voetballer. Een voetballer wil het beste uit zijn carrière halen. Koeman wil als coach hetzelfde. De supporters van Southampton vinden het jammer, maar ze zien het keer op keer gebeuren. Met Maurico Poccettino (Tottenham Hotspur) was het niet anders. Maar zoals het in Engeland altijd gaat. Het respect voor iemand de goed presteert blijft altijd voorop staan. Nooit een kwaad woord over Koeman. Er is maar één Ronald Koeman.

Door: Sjors Grol