Luis Suárez wil treble met Barcelona, CL-finale tegen Ajax en landstitel voor Liverpool
i

REUTERS

Luis Suárez wil treble met Barcelona, CL-finale tegen Ajax en landstitel voor Liverpool

Trevor Wagener • 19:20, 26-04-2019 / Laatste Update: 10:40, 12-12-2023

FC Barcelona-spits Luis Suárez heeft zin in de laatste weken van het seizoen. Niet alleen vanwege de kansen op een treble met zijn eigen club, maar ook omdat zijn oude clubs Ajax en Liverpool nog volop in de race zijn voor de prijzen.

Het droomscenario voor hem is dan ook duidelijk. "De treble voor FC Barcelona, de Champions League-finale tegen Ajax en de landstitel voor Liverpool. Als God het wil..." zegt Suárez in een openhartig interview aan The Guardian. De 31-jarige spits uit het Uruguyaanse Salto heeft inmiddels 176 keer gescoord in 184 wedstrijden voor FC Barcelona, waarmee hij 5e staat op de all-time topscorerslijst van de Spaanse topclub.

Zaterdagavond zal FC Barcelona thuis tegen Levante voor de 8ste keer in 11 seizoenen kampioen van Spanje worden. Daarna gaat de focus op de halve finales van de Champions League tegen Liverpool, de club waar Suárez hiervoor goed was voor 88 goals in 133 duels.

Met The Reds won hij alleen de League Cup in 2012, 2 jaar later gaf Liverpool de koppositie in de Premier League in de laatste weken volledig uit handen. "Dat was een kans uit duizenden. We waren toen nog heel onervaren. Nu is Liverpool veel verder, op alle vlakken. Iedereen wil nu voor Liverpool spelen, dat was in mijn tijd nog niet het geval."

Het ging mis omdat Suárez en zijn ploeggenoten te gretig waren. "Ja, het ging toen mis in de uitwedstrijd bij Crystal Palace. Na de 0-3 bleven we op zoek naar meer goals om ons doelsaldo te verbeteren, maar het werd uiteindelijk nog 3-3."

Iedereen erbij

Ondanks het mislopen van de titel in zijn laatste seizoen bij Liverpool heeft hij goede herinneringen aan Anfield, waar hij bij de return op dinsdag 7 mei met open armen ontvangen zal worden. "Normaal gesproken gaan mijn kinderen niet mee naar Champions League-wedstrijden, maar toen ze hoorden dat ik tegen Liverpool moest wilden ze direct mee."

Zijn 8-jarige dochter Delfina is grootgebracht op de club, ging de oud-Ajacied verder. "En mijn zoontje Benjamín van 6 kijkt ook met trots naar de foto's van hem op Anfield." Zijn jongste zoontje Lauti (6 maanden) gaat niet mee terug naar Liverpool, maar de rest van de familie kijkt dus al uit naar de terugkeer op Anfield.

"Ik ben zo dankbaar voor mijn tijd bij Liverpool, maar als we eenmaal op het veld staan zal ik alleen nog maar aan mijn eigen team denken. Als we eenmaal spelen, bestaan er even geen vriendschappen en mooie herinneringen meer. Dat is de manier waarop ik als speler ben, iedereen weet hoe ik dan ben. Het is mijn grote kracht en soms ook mijn zwakte."

Suárez kan op Anfield zijn eerste uitgoal in de Champions League sinds september 2015 maken. Die merkwaardige statistiek kwam hem de afgelopen maanden op de nodige kritiek van pers en publiek te staan, maar Suárez geeft maar eens aan dat spelers meer hebben aan steun van de fans.

"Kijk naar Philippe Coutinho. Hij maakte laatst een prachtige goal tegen Manchester United, maar na afloop ging het alleen maar over zijn gebaar met zijn vingers in zijn oren."

CL

Ook kunnen de Catalanen, naast de landstitel, volgende maand (finale tegen Valencia) voor de 5e keer op rij de Copa del Rey winnen, maar het ultieme doel voor dit seizoen is winst van de Champions League. Aan het begin van dit seizoen, bij zijn 1e speech als captain, gaf Lionel Messi aan dat hij voor het eerst sinds 2015 weer die beker wil winnen.

"Nee, ik wist niet dat hij dat zou gaan zeggen," vertelt Suárez, die bijna dagelijks met zijn buurman Messi vanuit Castelldefels naar de club rijdt. "Na afloop grapten we wel tegen hem: 'Als jij zo graag die Champions League wil winnen, dan zul je het ook zelf moeten doen.' We zien het niet als een verplichting om de Champions League te winnen, maar we willen het wel heel graag."