Oliver Kahn wilde Bayern München in 2001 zélf naar de landstitel schieten

Kahn na de 1-1 van Andersson - Foto: EPA

Robert Hüsken • 17:49, 02-12-2016 / Laatste Update: 17:21, 12-12-2023

Het is misschien wel het meest legendarische moment uit de rijke historie van de Bundesliga. Het was zaterdagmiddag, 19 mei 2001. Voor veel fans van Schalke 04 een dag om liever niet aan herinnerd te worden. De ploeg van de Nederlandse trainer Huub Stevens leek voor het eerst ooit kampioen van Duitsland te worden. Supporters vierden het kampioenschap al, omdat Bayern München achterstond bij HSV. Tot de 94ste minuut. De Zweed Patrik Andersson schoot Bayern via een indirecte vrije trap naar de titel. Nu blijkt dat keeper Oliver Kahn dat had willen doen.

Hoe zat het precies?

Deze bizarre seizoensontknoping begon eigenlijk al een week eerder. Schalke 04 was 2 duels voor het einde koploper. Met nog 1 minuut te spelen in de voorlaatste speelronde stond Schalke op 0-0 bij VfB Stuttgart en concurrent Bayern München op 1-1 tegen Kaiserslautern. Niets aan de hand dus voor Schalke. Een week later zou een zege op Unterhaching volstaan voor de eerste landstitel in de geschiedenis van de club. Toch ging het nog mis. VfB Stuttgart maakte in de 90ste minuut de 1-0 tegen Schalke en precies 7 seconden (!) later maakt Bayern op het andere veld de 2-1 tegen Kaiserslautern. De wereld zag er ineens heel anders uit. Ineens was Bayern München koploper en zou het aan een punt in de laatste speelronde voldoende hebben voor de titel.

Laatste speelronde

Bij Schalke wisten ze het zeker. De titel is verspeeld. Ze waren er zó dichtbij. Het enige wat ze nog konden doen, was Unterhaching zoek tikken en laten degraderen. Hopend en heel hard biddend dat Bayern onverwacht bij HSV (13de en nergens meer voor spelend) zou verliezen. Maar Schalke was het spoor helemaal bijster. In de laatste wedstrijd in hun oude Parkstadion (voordat ze de overstap maakten naar de Veltins Arena) kwamen ze zelfs met 2-0 achter tegen het super slechte Unterhaching. Na de 2-3 in 69ste minuut lukte het de equipe van Huub Stevens toch nog om met 5-3 te winnen.

Nutteloos, want Bayern leek het met HSV op een akkoordje te hebben gegooid. De saaie wedstrijd in Hamburg stevende af op een 0-0. Tot daar ineens Sergej Barbarez opdook. De spits deed wat niemand meer verwachtte. Hij kopte HSV in de 90ste minuut op 1-0. Gelsenkirchen en alles wat Schalke lief heeft, schrok wakker. "SCHALKE IST DEUTSCHER MEISTER!", riepen televisiecommentatoren. Schalke won zelf dus met 5-3 en zou daardoor op doelsaldo kampioen worden. Supporters werden helemaal gek en renden het veld op. In Gelsenkirchen werd de eerste titel ooit gevierd. Spits Ebbe Sand stond tussen de fans te trommelen, Emile Mpenza kuste het logo. Een groot feest was losgebarsten. Vier minuten lang. En vier minuten te vroeg. In Hamburg werd namelijk nog gespeeld.

Indirecte vrije trap & reactie Effenberg

Uitgerekend Mathias Schober maakte in Hamburg toen een gruwelijke fout. De doelman was door Schalke 04 uitgeleend aan HSV en zal zich deze flater waarschijnlijk nooit meer vergeven. In een vlaag van verstandsverbijstering pakte hij een terugspeelbal zijn handen waardoor Bayern München in de allerlaatste minuut van de blessuretijd nog een indirecte vrije trap kreeg op een paar meter van het HSV-doel. Een doelpunt zou de 1-1 én de landstitel betekenen. Die maffe Oliver Kahn kwam al naar voren gerend. Richting de bal. In de documentaire Mia san Meister die onlangs verscheen, verklaart de toenmalige doelman dat hij die vrije trap wilde nemen. Wat een gek joh. Aanvoerder Stefan Effenberg reageerde toen geniaal. "Ben je helemaal gek geworden?! We moeten ons nu concentreren en hebben geen onrust nodig. Degene met het hardste schot neemt hem, Patrik dus."

En zo geschiede. Terwijl Kahn in het 5-metergebied oorlog stond te maken, knalde Patrik Andersson in de 94ste minuut de 1-1 tegen de touwen. Vier minuten lang was Schalke 04 kampioen van Duitsland. In de harten van de fans waren ze het al, maar het mocht niet zo zijn. Daarom wordt deze 'titel' van Schalke ook wel de 'Meister der Herzen' genoemd. Kampioen in de harten. De echte kampioen was Bayern München, helaas voor Kahn niet door zijn vrije trap. Vier dagen later werd hij alsnog de held van de club. Door de beslissende strafschop in de Champions League-finale tegen Valencia te stoppen.