11 van de 36 ploegen voor Champions League van volgend seizoen bekend, PSV en Feyenoord erbij
De UEFA Champions League kent volgend seizoen een andere opzet. © Getty Images

11 van de 36 ploegen voor Champions League van volgend seizoen bekend, PSV en Feyenoord erbij

23:53, 29-04-2024 / Laatste Update: 23:53, 29-04-2024

PSV heeft zichzelf verzekerd van een plaats bij de eerste twee in de Eredivisie en is daarmee geplaatst voor de Champions League van volgend seizoen. Ook nummer twee Feyenoord is zeker van deelname. In het buitenland zijn er ook al ploegen zeker van een plekje in het prestigieuze toernooi.

PSV is bezig aan een geweldig seizoen en heeft zich voor het eerst sinds 2016 rechtstreeks geplaatst voor het hoofdtoernooi. Dat is mede te danken aan het feit dat Nederland tegenwoordig twee directe tickets heeft. Het gat tussen PSV en nummer drie FC Twente is immens. Feyenoord verzekerde zich met nog drie duels te spelen van de tweede plaats en speelt volgend seizoen ook Champions League.

Nieuwe opzet

Normaal gesproken bestond de Champions League uit een groepsfase met 32 teams. Die werden vervolgens verdeeld over acht groepen. Dat is vanaf komend seizoen echter niet meer het geval, want de UEFA heeft besloten om de hele opzet om te gooien.

Komend seizoen zullen er 36 ploegen meedoen aan de Champions League. De groepsfase verdwijnt daarnaast compleet. De 36 ploegen spelen allemaal in totaal acht wedstrijden en daarna wordt er één grote ranglijst gemaakt.

Nieuwe opzet

De eerste acht gaan door naar de kwartfinales. De nummers 9 tot en met 24 komen in een tussenronde terecht. Voor de onderste twaalf ploegen zit het Europese avontuur erop. Het systeem waarbij ploegen naar de Europa League kunnen afdalen zal dus ook verdwijnen.
Wil je alles lezen over de nieuwe opzet? Bekijk dan het artikel hieronder.

Nederland heeft twee directe plaatsen

Van de 36 deelnemers plaatsen 29 teams zich direct via de nationale competities of door het winnen van een Europees toernooi. De andere zeven ploegen komen uit de play-offs. Toplanden als Engeland, Spanje, Duitsland en Italië krijgen allemaal vier (of zelfs vijf) directe tickets.

Nederland heeft twee directe plaatsen en heeft dat te danken aan de prestaties van de afgelopen vijf jaar in Europa. 'We' staan namelijk op de zesde plaats van de coëfficientenranglijst en dat levert twee tickets op. PSV en Feyenoord hebben zich verzekerd van de directe plaatsen. FC Twente stevent af op de derde plaats in de Eredivisie en kan dan via de voorrondes nog het hoofdtoernooi halen.

Geplaatste teams voor Champions League

Een aantal teams zijn al zeker van een plaats in het hoofdtoernooi. Dat zijn op dit moment:

  • PSV
  • Feyenoord
  • Bayer Leverkusen
  • Bayern München
  • Inter
  • AC Milan
  • Real Madrid
  • Paris Saint-Germain
  • Arsenal
  • Manchester City
  • FC Barcelona

Aangezien de nationale- en internationale competities de komende weken tot een einde komen, zal dit lijstje snel langer gaan worden. Aan het eind van het seizoen zijn dus 29 ploegen direct geplaatst.