Schwaab en VAR spelen hoofdrol in door Ajax gewonnen topper tegen PSV

Martijn Baars • 20:41, 31-03-2019 / Laatste Update: 16:49, 07-01-2024

Ajax heeft de Eredivisie-topper tegen PSV gewonnen. In een zinderend potje werd het 3-1 voor de Amsterdammers, die de wedstrijd met 10 man eindigden. De VAR had ook een hoofdrol.

De eerste helft was eigenlijk pas een opwarmertje voor de tweede helft. Alleen de 1-0 was het hoogtepunt van de eerste 45 minuten. Daniel Schwaab werkte een voorzet van Hakim Ziyech voor de neus van zijn eigen doelman Jeroen Zoet over de lijn: 1-0.

Rode kaart Mazraoui

Na rust ontvlamde de topper, die Ajax op 2 punten van de koploper bracht. Gele kaarten vlogen over en weer, tot de VAR ingreep. Waar scheidsrechter Björn Kuipers eerst geel gaf aan Noussair Mazraoui, besloot hij na het zien van de VAR-beelden direct rood te geven.

Gelijkmaker

Met 10 man zag Ajax PSV meteen scoren. Uit de vrije trap grabbelde Onana naast de bal, waardoor Luuk de Jong vrij in kopte voor de 1-1. Een stormloop op de goal van Ajax volgde, maar het waren de Amsterdammers die scoorden.

Penalty Ajax

David Neres dribbelde heerlijk richting de achterlijn, kapte Schwaab uit, maar de PSV-verdediger gleed het standbeen van de Braziliaan weg. Kuipers vond het weer niks, maar de VAR greep ook dit keer in. Die besloot Kuipers naar het televisiescherm te halen en na het zien van de beelden gaf hij Ajax toch een strafschop. Dusan Tadic benutte de penalty: 2-1.

Punten over de streep

Vervolgens wisselde Erik ten Hag enorm verdedigend en bracht hij Kristensen en Magallan voor Ziyech en Van de Beek. Alles om de 3 punten over de streep te trekken. Dat lukte: het werd op de counter zelfs nog 3-1 via Neres.

Het gat tussen PSV en Ajax is nog maar 2 punten, met nog 7 duels te gaan.