Speelschema, uitslagen en stand EK 2024, groep B | Spanje groepswinnaar, Italië en Kroatië spelen cruciaal duel
Alessandro Bastoni wil graag horen wie de beste is, na zijn goal tegen Albanië. ©Getty Images

Speelschema, uitslagen en stand EK 2024, groep B | Spanje groepswinnaar, Italië en Kroatië spelen cruciaal duel

23:29, 20-06-2024 / Laatste Update: 23:29, 20-06-2024

De loting voor grote toernooien levert altijd een zogenaamde 'Poule des Doods' op en ook op het EK is er deze zomer zo'n groep. Titelverdediger Italië speelt in Groep B namelijk tegen Spanje en Kroatië, de finalisten van de afgelopen Nations League. Albanië completeert de groep.

Titelverdediger Italië schrok in het openingsduel tegen Albanië al na 23 seconden wakker. Nedim Bajrami scoorde een historisch snelle goal. Italië stelde echter binnen een kwartier orde op zaken en pakte zo moeizaam de drie punten.

De groep werd geopend met de kraker tussen Spanje en Kroatië. De Spanjaarden waren echter enorm effectief en boekten een dikke zege op de Kroaten.

Indrukwekkend Spanje begint EK met ruime zege op teleurstellend Kroatië

15 juni 2024, 19:56

Spanje is het EK voetbal goed begonnen. Op voorhand werd een spannend duel verwacht tegen het Kroatië van Luka Modric, maar daar kwam in de praktijk weinig van terecht. De drievoudig Europees kampioen was in Berlijn met duidelijke cijfers te sterk: 3-0. Alle goals vielen in de eerste helft.

De Albanezen bleken geen eendagsvlieg. Tegen Kroatië kwamen ze weer op voorsprong, maar weer leken ze ook de deksel op de neus te krijgen. De Kroaten draaiden het om (2-1), maar ditmaal sloeg Albanië nogmaals toe: 2-2.

Spanje tikte een dag later Italië helemaal weg. Zij wonnen met 1-0 van de regerend Europees kampioen, die tijdens het slotduel met Kroatië nog flink aan de bak moeten om een vroege uitschakeling nog te voorkomen.

Zware loting voor de titelverdediger

Italië dompelde op het vorige EK heel Engeland in rouw door de finale op Wembley na strafschoppen te winnen. Toch is de titelverdediger niet een van de grote favorieten deze zomer en dat is ook niet zo gek. Italië wist zich niet te plaatsen voor het WK van 2022 en ook in de kwalificatiereeks voor het EK ging het moeizaam. Een gelijkspel in het laatste duel tegen Oekraïne was net genoeg om mee te mogen doen in Duitsland.

De Italianen gaan het als titelverdediger dus niet makkelijk krijgen in de groepsfase. Dat komt mede door de zware loting, maar door de opzet van het EK is het mogelijk dat de drie toplanden allemaal doorgaan. De eerste twee landen gaan sowieso door en de nummer drie heeft ook nog een kans om de tweede ronde te bereiken. Al hoopt Albanië natuurlijk voor een stunt te zorgen.

Stand Groep B

Programma Groep B

Uitslagen Groep B

Alles over het EK voetbal

Bekijk op onze speciale EK-pagina al het laatste nieuws rond Oranje en alle andere deelnemende landen. Check verder ook alle selecties, groepsindelingen en de wedstrijden.