Stemgedrag bij FIFA-awards: Van Dijk maakte indruk op journalisten, Messi op collega's
i

REUTERS

Stemgedrag bij FIFA-awards: Van Dijk maakte indruk op journalisten, Messi op collega's

Sjors Tanis • 13:17, 24-09-2019 / Laatste Update: 11:30, 08-01-2024

Virgil van Dijk werd maandagavond niet verkozen tot beste speler ter wereld bij The Best FIFA Football Awards 2019. Lionel Messi ging er voor de 6e keer met de prijs vandoor. Van Dijk werd wel 2e, zo bleek uit de stemmen van captains, bondscoaches en journalisten van elk land dat is aangesloten bij de FIFA die na afloop van het voetbalgala bekend werd gemaakt.

We zetten de meest opvallende stemmen op een rijtje.

Van Dijk populair bij journalisten

Eerst maar eens kijken waarom niet Van Dijk, maar Messi werd verkozen tot beste speler ter wereld. Captains, bondscoaches en journalisten stelden allemaal een top-3 samen. De nummer 1 kreeg 5 punten, de nummer 2 3 en de nummer 3 1. Van Dijk werd door 41 captains én 41 bondscoaches verkozen tot beste voetballer van de wereld. Bij de journalisten maakte de Nederlander indruk op een veel groter aantal. Van Dijk werd door liefst 71 journalisten op 1 gezet. Messi kreeg van veel minder journalisten de voorkeur (43 in totaal), maar bij spelers (47) en bondscoaches (45) was de Argentijn wel de meest gekozen nummer 1.

Bekijk hier de eindstand van alle categorieën.

De stemmen van bekenden

Als aanvoerder van Oranje mocht Van Dijk zelf ook stemmen. Hij koos Messi als nummer 1 en voor 2 ploeggenoten bij Liverpool als nummers 2 en 3: Mohamed Salah en Sadio Mané. Koeman zette zijn captain op 1, gevolgd door Messi en Frenkie de Jong. Van Dijk koos logischerwijs voor Jürgen Klopp als beste coach. De Duitse coach van Liverpool won de prijs bovendien door voor Pep Guardiola en Mauricio Pochettino te eindigen. Van Dijk had Guardiola op 2 en Ajax-coach Erik ten Hag op 3. Koeman koos voor dezelfde namen, maar dan in een iets andere volgorde: Klopp, Ten Hag en Guardiola.

Bekijk hier het volledige overzicht van het stemgedrag in de categorie ‘Beste Speler van het Jaar’.

Erik Ten Hag

Ten Hag miste slechts 1 punt om bij de 3 genomineerde coaches te belanden. De coach die Ajax vorig seizoen naar de landstitel, bekerwinst én halve finale van de Champions League leidde eindigde 1 punt achter Pochettino. De coach van Tottenham Hotspur eindigde 3e achter Pep Guardiola en winnaar Klopp. Zoals gezegd stond Ten Hag bij zijn landgenoten Van Dijk en Koeman in de top-3, maar bij beiden stond hij niet op 1. Toch waren er wel aanvoerders en captains die Ten Hag verkozen tot beste coach ter wereld. De Ajax-coach stond op 1 bij de captains van Barbados, Bermuda, Noord-Korea, Mauritanië en Wales. Ook enkele bondscoaches vonden Ten Hag de beste van het afgelopen seizoen. Naast de Nederlandse bondscoaches Erwin Koeman (Oman) en Servais (Brunei Darussalam) zetten ook de coaches van Cyprus, Finland en San Marino Ten Hag op 1.