Thuisvoordeel verdampt bijna bij duels zonder publiek; uitploeg wint vaker
i

BSR Agency

Thuisvoordeel verdampt bijna bij duels zonder publiek; uitploeg wint vaker

Martijn Baars • 12:13, 20-05-2020 / Laatste Update: 22:13, 05-01-2024

Dat het thuisvoordeel zonder publiek in het voetbal minder groot is, zal niemand verrassen. Toch wijst onderzoek uit dat de verschillen enorm zijn.

De bal rolt weer in Duitsland, maar zonder publiek is het anders dan anders. In de 9 wedstrijden van speelronde 26 won bijvoorbeeld alleen Borussia Dortmund op eigen terrein. Is het een incident? Of gaan we vaker zien dat het thuisvoordeel zonder publiek verdampt? De cijfers suggereren het laatste.

Onderzoek

Uit onderzoek van de universiteit van Reading blijkt dat thuisteams normaal 46 procent van de wedstrijden winnen. Dat is met publiek, want zonder is dat nog slechts 36 procent. 

Verschillende competities

Het zijn de 1e uitkomsten van een onderzoek naar 191 eerdere wedstrijden die eerder in verschillende Europese competities achter gesloten deuren zijn gespeeld. De meeste daarvan waren in Italië, maar er zaten er ook tussen in Nederland en Frankrijk. In Engeland en Duitsland waren er geen voorbeelden op de hoogste niveaus, in Spanje een enkele.

Van 26 naar 34 procent

De thuisteams pakken minder punten, de bezoekers winnen vaker. Zo vaak dat het thuisvoordeel bijna verdampt. In plaats van een winstkans van 26 procent is dat zonder publiek voor een uitploeg 34 procent.

Minder goals en minder gele kaarten

Volgens de onderzoekers zijn er opvallende onderliggende oorzaken voor het verdampen van het thuisvoordeel. In wedstrijden waar geen publiek is, scoort de thuisploeg minder. Daarnaast krijgt de uitploeg minder gele kaarten en is er minder extra tijd. Vertaal dat laatste eens naar Nederland: het scheelt nogal of ADO in het Haags kwartiertje het publiek 15, 16, 17 of 18 minuten achter zich krijgt om nog iets te forceren.