VAR verliest zwaar aan populariteit; helft supporters is geen fan (meer)
i

Pro Shots

VAR verliest zwaar aan populariteit; helft supporters is geen fan (meer)

admin • 22:55, 04-10-2019 / Laatste Update: 11:14, 08-01-2024

De Nederlandse voetbalsupporters zijn in 1 jaar tijd een stuk minder enthousiast geworden over de videoscheidsrechter. De VAR maakt het volgens hen misschien wel eerlijker, maar leuk is anders. "Het duurt allemaal zo lang."

Dat blijkt uit een enquete die marktonderzoeksbureau Markteffect uitvoerde in samenwerking met het Algemeen Dagblad. Meer dan 1000 Eredivisievolgers werden gevraagd naar hun mening over de VAR, die sinds vorig jaar actief is in het betaalde voetbal.

Waar in december 2018 nog 65% van de ondervraagden blij was met de VAR, is dat nu nog maar 48%. Dat scheelt een hoop en is dus sowieso minder dan de helft. Het voornaamste struikelblok: er worden nog steeds foute beslissingen genomen én het is vaak lang wachten tot de VAR en de scheidsrechter hebben besloten of een doelpunt telt en of een overtreding een penalty is.

Leg het nou eens uit!

"Wat ook blijkt: een overgrote meerderheid van de fans wil meer uitleg over VAR-situaties tijdens de wedstrijd", stelt Bart van de Pasch van Markteffect. De KNVB is daarover in overleg met de clubs en streeft er naar dat nog voor de winterstop in te voeren. "Bijvoorbeeld door een tekst als: ‘check mogelijk hands’ te laten zien in het stadion", stelt een woordvoerder van de bond. "De VAR heeft het voetbal eerlijker en sportiever gemaakt, maar de invoering van nieuwe dingen brengt altijd gewenning met zich."