Vitessenaar Kashia kreeg in Georgië enorme bak haat over zich heen na dragen regenboogband
i

Pro Shots

Vitessenaar Kashia kreeg in Georgië enorme bak haat over zich heen na dragen regenboogband

Martijn Baars • 11:53, 18-11-2017 / Laatste Update: 21:20, 12-12-2023

Guram Kashia deed een paar weken geleden 'gewoon' mee met de actie in de eredivisie dat aanvoerders een regenboogband droegen. Alle aanvoerders deden dat om de homo-acceptatie te steunen. Maar de Vitessenaar kreeg in zijn land Georgië er een hoop gezeik mee.

In het Oost-Europese land is de anti-homo-beweging enorm én zichtbaar. Tijdens de interlandperiode werd Kashia in zijn eigen stadion en door zijn landgenoten uitgefloten en uitgescholden. Regenboogvlaggen werden op de tribunes verbrand.

[poules_game teasertext="" team="vitesse" statisticstext="" calltoaction="" url="" pool="sportnieuws/eredivisie-2017-18" ]

Stressvol

,,Het was niet makkelijk”, zegt de verdediger tegen De Gelderlander. ,,Ik was hoofdonderwerp bij bijna elk televisiestation. Tot aan de Russische BBC toe. Het was stressvol. Ik was mikpunt van kritiek in een landelijke discussie.”

Haat

,,Ik ben hierdoor dus enorm wijzer geworden”, vertelt Kashia. ,,De hoon, de haat. Ik heb dat nog nooit meegemaakt. Ik ben altijd een publiekslieveling geweest. Nu heb ik de andere kant van de medaille gezien. Ik was even in een compleet andere wereld.”

Spijt heeft Kashia niet van de actie. Hij staat nog steeds achter het standpunt. "Ik sta voor vrijheid van leven. Klaar. Er was daarbij ook heel veel support. Die was veel groter dan de kritiek en reikte tot op het hoogste niveau in het land."