Vitesse geeft, mede dankzij historische goal Kruiswijk, showtje weg tegen Sparta

Martijn Baars • 22:48, 10-03-2017 / Laatste Update: 02:40, 05-01-2024

Vitesse heeft in het eigen Gelredome de grootste zege van het seizoen geboekt. In Arnhem werd Sparta en het publiek op een voetbalshowtje getrakteerd. Het werd, mede dankzij een historische goal van Arnold Kruiswijk, 5-0 voor de thuisploeg. Met de rust stond het al 4-0.

Sparta en Vitesse gingen het eerste kwart van de wedstrijd echt nog gelijk op. Maar dankzij een domme actie van Sparta-verdediger Denzel Dumfries, die de bal dacht terug te koppen naar keeper Roy Kortsmit, brak Vitesse de ban. De rechtsback zag niet dat Vitesse-clubtopscorer Ricky van Wolfswinkel nog tussen hem en zijn keeper stond. Dankzij het cadeautje van Dumfries, die in de rust werd gewisseld, kwam Vitesse dankbaar op een 1-0 voorsprong.

Historische goal

Met die goal was ook meteen het hek van de dam. Tussen de 34e en 45e minuut scoorde Vitesse 3 keer. Eerst zette Navarone Foor een schitterende aanval op die hij zelf afmaakte: 2-0. Daarna was het tijd voor een historisch momentje. Verdediger Arnold Kruiswijk maakte na 25.318 minuten profvoetbal zijn allereerste goal (3-0)! Vlak voor rust maakte Marvelous Nakamba de mooiste van de wedstrijd en daarmee een einde aan het verzet van Sparta: 4-0.

Pastoor grijpt hard in

Sparta-trainer Alex Pastoor, die vorige week na de 1-0 zege op Feyenoord nog zo trots was op zijn spelers, greep in de rust hard in. Spits Mathias Pogba, op Het Kasteel vorige week nog de grote held, werd samen met pechvogel Dumfries in de douche gezet. Met Janne Saksela en Martin Pusic voor hen in de plaats was het zaak om de vernedering niet verder op te laten lopen.

Clubrecord in de maak

De supporters in Arnhem genoten de ballen uit hun broek. Zij hoopten vanaf het allereerste fluitsignaal in de tweede helft dat de score het clubrecord zou gaan verbreken. In augustus 1970 won Vitesse met 7-0 van FC Wageningen in de eerste divisie. In de 61e minuut kwam dat clubrecord weer een stukje dichterbij. Aanvoerder en publiekslieveling Guram Kashia kopte raak uit een corner: 5-0.

Helaas voor iedereen, behalve Sparta, bleef de score op 5 steken. Gelukkig kreeg Kruiswijk nog voor het eerst in zijn leven een publiekswissel.

Hij maakt een goal speelde fantastisch, wint dik en krijgt een publiekswissel! Mooie avond voor Arnold Kruiswijk... pic.twitter.com/iQtLemyxna

— marco timmer (@marcotimmer) March 10, 2017

Ranglijst Eredivisie

Vitesse neemt in ieder geval voor een dag de 5e plaats in de Eredivisie over van AZ. Sparta blijft 5 punten boven de degradatiestreep staan, maar moet nog wel hopen dat de concurrenten ook geen punten pakken.