Voorrondes blijven een bitch: de 5 grootste Nederlandse blunders op een rij
i

Pro Shots

Voorrondes blijven een bitch: de 5 grootste Nederlandse blunders op een rij

Martijn Baars • 12:46, 25-08-2017 / Laatste Update: 19:31, 12-12-2023

Of het nou de Europa League of de Champions League is, de voorrondes zijn een drama voor Nederlandse clubs. Ajax gaf donderdagavond aan de slechte reputatie van 'onze' clubs in Europese voorrondes nog maar weer eens een vervolg.

Dat er weer geen 2 Nederlandse clubs in de groepsfase van de Champions League zitten, lijkt inmiddels niemand meer erg te vinden. En dat is niet gek. In de afgelopen 10 jaar lukte het maar 1 keer (Ajax in 2010/2011). En dat lag vaker aan 'ons' dan aan de sterke tegenstander.

Stuntelen

In de Europa League verwachten we wél dat topclubs als Ajax en PSV overleven. En we hopen dat de subtoppers, zoals FC Utrecht, AZ en Vitesse, af en toe ook hun steentje bijdragen. Maar als ook die clubs stuntelen tegen clubs waar nog niemand ooit van heeft gehoord, dan is het einde zoek.

Hieronder de 5 grootste blunders van Nederlandse clubs in de voorrondes van Europese toernooien.

- FC Utrecht - Differdange

Wie voor 2013 de Luxemburgse club Differdange 03 kende, was een kansloos ventje zonder leven (grapje). Na 25 juli 2013 werd die club het boegbeeld van de blunders in voorrondes. FC Utrecht werd op bezoek in Luxemburg al verrassend met 2-1 verslagen en dacht het in de eigen Galgenwaard wel om te kunnen draaien. Het werd 3-3. Einde verhaal. En dat al in de 2e voorronde van de Europa League.

- PSV - Osijek

Na 2 goeie Champions League-jaren, moest PSV deze zomer weer eens aan de bak in de Europa League. Maar doordat PSV de beker niet won en 'maar' 3e werd in de Eredivisie, moesten de Eindhovenaren instromen in de 3e voorronde. En dan mag het ook nog eens thuis beginnen tegen een vaag Kroatisch clubje: Osijek. Kans op kans wordt gemist en dan valt-ie aan de andere kant wel: 0-1. Een week later weet Osijek precies wat het moet doen. Inzakken en wachten op die ene counter. En die komt. En weer wordt het 1-0 voor de Kroaten.

- Ajax - Rostov

Nog 1 horde moest Ajax vorig jaar nemen om de groepsfase van de Champions League te halen. PAOK was in Griekenland al aan de kant geschoven en nu moest er afgerekend worden met Rostov. 'Prima loting, die hebben we', was de voorspelling van veel Ajacieden. Maar het liep heel anders. Na de 1-1 in Amsterdam werd Ajax in Rusland compleet weggetikt: 4-1. Ajax werd de Europa League in geslingerd, maar haalde in datzelfde jaar wél de finale. Knap herstel, maar dat poetste de blunder tegen Rostov niet weg.

- Ajax - Rosenborg

In de 3e voorronde van de Champions League gaf Ajax al een 2-1 voorsprong weg tegen Nice, in de 4e voorronde van de Europa League deden de Amsterdammers dat weer. Dit keer tegen het Noorse Rosenborg. In Amsterdam verslikte Ajax zich (0-1), maar voetbalde het wel veel beter. Dat beeld was er ook in Trondheim. Ajax kwam 1-0 achter, stond na een uur voetballen op 1-2 en gaf het duel alsnog uit handen (3-2). Einde avontuur. Nog geen 3 maanden na de verloren finale van de Europa League.

- Feyenoord - KAA Gent

Ook Feyenoord ging al een keer flink de mist in. In 2010 hadden de Rotterdammers alle kans om de Europa League te halen. Zeker toen in de 3e voorronde het Belgische KAA Gent uit de koker kwam. In de eigen Kuip werd het 1-0. Niet heel ruim, maar in ieder geval werd de 0 gehouden. Dat deed Gent in eigen huis een week later ook, maar de Belgen scoorden 2 keer.