Waarom Ajax minimaal gelijk móét spelen tegen Juventus
i

GTRES Online

Waarom Ajax minimaal gelijk móét spelen tegen Juventus

Martijn Baars • 14:02, 10-04-2019 / Laatste Update: 00:32, 08-01-2024

Ajax speelt woensdagavond de thuiswedstrijd tegen Juventus niet alleen voor zichzelf. Heel Nederland kijkt mee. En in het bijzonder topclubs als PSV en Feyenoord, die hopen dat Ajax hen een gunst kan verlenen door in ieder geval gelijk te spelen.

Dat is nodig ook. Nederland is al het hele seizoen met Oostenrijk in gevecht om plaats 11 op de coëfficiëntenlijst van de UEFA. De Oostenrijkse clubs zijn inmiddels uitgeschakeld in Europa, maar Red Bull Salzburg ging nog wel strijdend ten onder. De ploeg pakte 0.400 punt door Napoli in de thuiswedstrijd te verslaan. De Bullen vlogen er weliswaar uit, maar dat resultaat was genoeg voor Oostenrijk om weer over Nederland heen te wippen naar plek 11.

Landskampioen naar groepsfase CL

Het land dat op het einde van het seizoen die plek 11 in handen heeft, mag de landskampioen van volgend seizoen rechtstreeks naar de groepsfase van de Champions League sturen. Wel als de winnaar van de CL van volgend jaar zich via de nationale competitie óók plaatst voor de groepsfase.

Ajax móét een resultaat halen

Momenteel staat Oostenrijk dus op die plek, met een voorsprong van 0.017 punt op Nederland. Verwaarloosbaar verschil, zou je zeggen. Maar het betekent wel dat Ajax in 1 van de 2 wedstrijden tegen Juventus minimaal een keer gelijk moet spelen om plek 11 definitief over te nemen van Oostenrijk.

Nederlaag kan ook gunstig zijn

In theorie zou dat kunnen betekenen dat zelfs een dikke nederlaag in Amsterdam nog gunstig uit kan pakken voor het Nederlandse voetbal. Dan zou Juventus de return wellicht laten lopen, waardoor Ajax in Turijn misschien een gelijkspel of een kleine overwinning kan boeken. Hopelijk is dát scenario niet nodig en wint Ajax 'gewoon even' beide duels.

Nummer 10 onmogelijk

Overigens is nummer 10 Turkije veel te ver weg om ook nog die in te kunnen halen. De voorsprong van de Turken is 5.377 punt. Zelfs als Ajax 2 keer van Juventus wint (+0.800 punt), de halve finale haalt (+0.200 punt), ook beide halve finales wint (+0.800 punt) en de finale haalt (+0.200 punt), is Turkije niet meer in te halen.

Directe plaatsing Champions League

Mocht Ajax de Champions League uiteindelijk winnen, dan plaatsen de Amsterdammers zich meteen voor de groepsfase van de CL volgend seizoen. Ongeacht het resultaat in de Eredivisie. In dat geval hoeft Ajax geen voorrondes te spelen als landskampioen of nummer 2.