Zaak-Onana: 'Als de pillen zo erg op elkaar lijken, waarom heeft Ajax er dan geen foto’s van naar buiten gebracht?'
i

BSR Agency

Zaak-Onana: 'Als de pillen zo erg op elkaar lijken, waarom heeft Ajax er dan geen foto’s van naar buiten gebracht?'

Martijn Baars • 13:44, 09-02-2021 / Laatste Update: 20:11, 05-01-2024

Columnist Thijs Zonneveld vindt dat de dopingzaak rond Ajax-keeper Andre Onana stinkt. Dat schrijft hij in zijn column in het AD. En hij kan het weten: als wielerspecialist volgt hij de wielerwereld (en dus de dopingwereld) al jaren op de voet.

Onana en Ajax beweren dat de Kameroense doelman slachtoffer is geworden van een menselijke fout. Onana voelde zich niet lekker, greep thuis in het medicijnkastje naar pillen die leken op aspirine, maar pakte een plasmiddel van zijn vriendin. Dom, dom, dom, want dat middel staat op de dopinglijst. Door dat middel kun je ook heel makkelijk ándere doping wel verbergen. Maar bij Onana is het een 'foutje'.

'Eerst zien, dan geloven'

Zonneveld in zijn column: 'Aan zijn verhaal wordt eigenlijk nauwelijks getwijfeld. Twee pillen door elkaar gehaald omdat de verpakkingen op elkaar leken – foutje, verder niks. Waarom is dat? Waarom worden er niet meer vragen over gesteld? Als de strippen en pillen zo erg op elkaar lijken, waarom heeft Ajax er dan geen foto’s van naar buiten gebracht? Eerst zien, dan geloven. Ik zeg niet dat ik Onana niet geloof, maar ik zeg ook zéker niet dat ik hem zomaar wél geloof.

Doping in het voetbal'

Dat zijn verhaal zo klakkeloos wordt overgenomen (en dat bewust dopinggebruik eigenlijk al bij voorbaat van tafel is geschoven), heeft alles te maken met de perceptie van dopinggebruik in het voetbal. We doen alsof het niet voorkomt – en daarom komt het niet voor. De feiten en de cijfers vertellen een ander verhaal. Voetbal staat bol van de dopingaffaires. Het nationale elftal van West-Duitsland, de pillen en de spuiten bij Ajax in de ­jaren 70, de epo en de groeihormonen bij Juventus in 1996, de voetbalclubs die Fuentes begeleidde, de nandrolonaffaire met Nederlandse internationals, de bloedtransfusies van Zidane, de talloze Russen en Serie A-spelers die in recente jaren positief testten: de lijst is eindeloos. De afgelopen 3 jaar werden 34 voetballers betrapt. En dat met relatief weinig controles. In het héle Nederlandse betaald voetbal wordt jaarlijks minder gecontroleerd dan bij 1 wielerploeg in de WorldTour.'

Bewust of onbewust?

'Of Onana bewust of onbewust een plaspil heeft genomen, weet alleen hijzelf zeker. En ja, als het écht een onbedoelde, domme fout is geweest, dan is het een hard systeem. Dan kun je ook heus aandacht hebben voor de menselijke kant van de zaak. Maar zullen we dat dan ook bij andere betrapte sporters doen? En niet alleen bij de keeper van Ajax?'