Ex-internationals over Oranjevrouwen: ‘Ik mis de chemie en het vuur’

7 maart 2019

ANP

De tegenvallende resultaten van de Oranje Leeuwinnen op de Algarve Cup (ze weren één na laatste) baren zorgen in aanloop naar het WK in Frankrijk, dat over 3 maanden van start gaat. Is er sprake van een vormcrisis? "Geen reden tot zorgen, maar het elftal moet wel snel stappen gaan maken", zegt oud-international Anouk Hoogendijk.


De regerend Europees kampioen verloor in de poulefase van de Algarve Cup beide wedstrijden van Spanje (0-2) en Polen (0-1). In de wedstrijd om de 11e plek wist Nederland pas na strafschoppen van China te winnen (4-2). Met het WK in het vooruitzicht zijn dit geen hoopgevende resultaten. Volgens Daphne Koster is er echter geen reden tot paniek. "Dit toernooi is vooral bedoeld om dingen uit te proberen richting het WK. Maar je mag wel kritisch zijn, en dan kom je tot de conclusie dat het vertoonde spel niet goed was."

'Mis chemie en vuur'
Ook Anouk Hoogendijk maakt zich niet direct zorgen over de prestaties van het vrouwenelftal op de Algarve Cup. "Kijk, het niet winnen of presteren op het toernooi vind ik niet per se zorgelijk. Wat me wel zorgen baart is het spel van het Nederlands vrouwenelftal. Ook de wedstrijden waarin met het basiselftal werd gespeeld, waren niet goed. Ze verkeren al een tijdje niet meer in de vorm van het afgelopen EK. Ik mis de chemie en het vuur dat we op het EK wel hebben gezien."

2 hele belangrijke oefenpotjes
"De komende 2 oefenwedstrijden in april gaan echt belangrijk worden. Mexico, de 1e opponent, is een goede tegenstander en daarmee een mooie krachtmeting voor de Oranjevrouwen", aldus Hoogendijk. De oefeninterland erna is tegen Chili. "Pas na die 2 wedstrijden kun je zeggen of de dames in de gewenste vorm verkeren voor het WK. Nu is er nog geen reden tot zorgen, maar het elftal moet wel snel stappen gaan maken."