Superkeepster Van Veenendaal: ‘Geleerd wedstrijden over de streep te trekken’

4 juli 2019

BSR Agency

Jackie Groenen was met haar winnende treffer de matchwinner, maar zonder Sari van Veenendaal hadden de Oranje Leeuwinnen waarschijnlijk niet in de WK-finale gestaan. De stuitpost keepte in de halve finale tegen Zweden de wedstrijd van haar leven.


In de reguliere speeltijd was Zweden de veel betere ploeg, maar toch flikte Nederland het weer: ,,Hoe we speelden in verlenging zegt veel over hoe graag we dit wilden”, aldus Van Veenendaal. ,,Als je dit kan opbrengen… Ik heb heel veel respect voor deze 23 speelsters en de staf”, zegt Van Veenendaal in het AD. ,,Wat er is gebeurd, is iets unieks. Ik kan het niet zo goed omschrijven. Het is zo bizar dat je blijft winnen, blijft doorgaan. Dat brengt ons nu zelfs naar de finale.”

Hangen en wurgen
Nederland staat dan in de finale, over de hele wereld lijkt iedereen het er over eens te zijn dat Amerika de veel betere ploeg is. Ook dit toernooi liet team USA het beste voetbal zien, terwijl Oranje al meerdere keren met hangen en wurgen moest overleven.

,,We hebben geleerd wedstrijden te winnen. Kijk, op het EK lukte alles. Alles wat we aanraakten, veranderde eigenlijk in goud. Dat is nu niet zo. We hebben wel geleerd hoe we wedstrijden winnend over de streep moeten trekken. Dat is op dit WK de grootste omslag geweest in hoe ver we nu zijn gekomen.”