EK wielrennen: Van der Poel misschien, Jumbo-Visma niet

9 juli 2020

Edwin Winkels

Vanwege de nieuwe, overvolle wielerkalender en corona is het een puzzel om een zo sterk mogelijke Nederlandse ploeg aan de start te krijgen bij het aanstaande EK wielrennen in Frankrijk. Jumbo-Visma heeft al aangegeven geen renners af te vaardigen.


De grootse reden waarom het zo moeilijk is een sterk Nederlands team aan de start te krijgen, is omdat het EK klem zit tussen wedstrijden op de kalender. De EK zijn van 24 augustus tot en met 28 augustus. De tijdrit (mannen en vrouwen) is gepland op maandag, 1 dag na de NK-wegwedstrijd van de mannen. De EK-wegwedstrijd voor de mannen is op 26 augustus, 4 dagen voor de start van de Tour de France.

Profs?
Bondscoach Koos Moerenhout heeft al besloten heeft dat Nederland op maandag niet uitkomt op de tijdrit voor mannen. "Zoals het er nu naar uitziet, lukt het een team samen te stellen met profs voor de wedwedstrijd. Ook uit de WorldTour. Want niet iedereen rijdt de Tour, dus die renners kunnen wellicht wel. Maar het moet passen in hun programma’s en de ploegen moeten akkoord zijn.’’

Geen renners
Zo heeft Jumbo-Visma al besloten geen renners af te vaardigen voor het EK. "We hebben geen renners beschikbaar met het drukke programma. Dat is de voornaamste reden. Minder reisbewegingen is ook onderdeel van de beslissing,’’ zegt sportief directeur Merijn Zeeman. Met dat laatste doelt Zeeman op het strenge coronabeleid van de ploeg.

Van der Poel
Moerenhout heeft wel Mathieu van der Poel gepolst. "Hij moet met zijn ploeg bekijken of past. Het parkoers zou hem moeten liggen en gezien zijn programma past het wellicht,’’ zegt Moerenhout. Van der Poel - in 2018 2e op het EK achter Matteo Trentin - begint op 1 augustus aan zijn wegseizoen en rijdt dan 5 Italiaanse klassiekers, waaronder Strade Bianche en Milaan-San Remo.