Hoe komen de truien in de Tour de France aan hun kleur?

25 juli 2019

ANP

Nog 4 etappes zijn de renners in de Tour de France verwijderd van Parijs. Op de Champs-Élysées wordt definitief bepaald wie er met de gele trui (algemeen klassement), groene trui (beste sprinter), bolletjestrui (beste klimmer) en de witte trui (jongerenklassement) vandoor gaan. Maar hoe komen die truien aan hun kleur?


We leggen het je in dit artikel kort maar krachtig uit. Spoiler-alert: het heeft veel - zo niet alles - met sponsoring te maken.

De gele trui
De Giro d'Italia kent een roze trui voor de drager van het algemeen klassement. Dat heeft alles te maken met de krant La Gazzetta dello Sport, die in nauw verband staat met de Giro en op bekend roze papier wordt gedrukt. De gele trui in de Tour de France kent eigenlijk precies eenzelfde oorsprong.

De Franse krant l'Auto organiseerde in 1919 de Tour. Dat was ook de eerste keer dat de beste renner in het algemeen klassement ene gele trui kreeg. Nu moet je 3 keer raden op welke kleur l'Auto gedrukt werd. Inderdaad: geel!

De groene trui
Ook de groene trui kent eenzelfde soort oorsprong, maar werd wel wat later geïntroduceerd. In de Tour van 1953 besloot Belle-Jardiniè zich als sponsor aan te melden. De kleur in het logo van deze grasmaaierfabrikant zal je hoogstwaarschijnlijk niet meer verbazen.

De bolletjestrui
Dit wordt een beetje een saai verhaal: maar de bolletjestrui dankt zijn kleur ook aan een sponsor. In 1975 bond het chocolademerk Chocolat Poulain zich aan de Tour. Zij verkochten hun snoepgoed in witte wikkels met rode bollen.Dit bericht bekijken op Instagram

Why red polka dots on a jersey? Legend has it that in 1975 the chocolatier Chocolat Poulain, who at the time was sponsoring the King of the Mountains award jersey in the Tour de France, took their inspiration for the design of the jersey from one of their chocolate bar wrappers. The design became an instant icon in the race and was what inspired one of our coffee bag designs. You’ll have to settle for a few dots across the pockets to help you up the mountains, since to get them all over your jersey, you’ll have to earn them in the tour! 📷: Lucien van Impe wearing the first polka dots in 1975 from The Nationaal Archief, Den Haag. Want our cycling jersey? Check the link in our profile!

Een bericht gedeeld door Broom Wagon Coffee (@broomwagoncoffee) op


Witte trui
De witte trui werd in 1975 overgenomen van het zogenaamde combinatieklassement. Die was voor renners die verschillende aspecten in de ronde (sprinten, klimmen, tijdrit). De witte kleur stond dus juist voor een combinatie van alle kleuren.

Dit klassement werd na 1974 (tijdelijk) afgeschaft en ging naar de beste jongeren in de koers. Aan het begin van het jongerenklassement ging de strijd om debutanten in de Tour. Nu is dat voor renners onder de 25 jaar.