De indrukwekkende revalidatie van Stig Broeckx, bijna 3 jaar na z’n horrorcrash (video’s)

20 februari 2019

Dit bericht bekijken op Instagram

Uitkijktorens: Dessel ✔, Lommel ✔

Een bericht gedeeld door Stig Broeckx (@stigbroeckx) op

Wielrennen Stig Broeckx begon bijna 3 jaar geleden aan de koers die zijn leven totaal op z'n kop zette. In de Ronde van België kwam hij zo hard ten val dat hij zelfs lange tijd in coma lag. Hoe gaat het nu met de voormalig renner van Lotto-Soudal?


Het is 28 mei 2016. In de Rond van België gaan 2 motoren onderuit. Zij nemen een groot deel van de renners mee in hun smak. Het zijn hele nare beelden. Stig Broeckx, renner van Lotto Soudal, blijkt het ernstigste slachtoffer. De Belg wordt met een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Aachen gebracht.

Benieuwd naar meer indrukwekkende beelden van de herstellende Broeckx, klik dan hier! Wil je de hele docu zien van het Belgische tv-programma Bargoens? Klik dan hier!

Spoedoperaties
Broeckx heeft 2 bloedingen in zijn hersenen en moet met spoed geopereerd worden. De dokters slagen erin om Broeckx in leven te houden, maar de dan 26-jarige renner ligt nog lang in coma. 'Mocht hij ooit nog wakker worden, is de kans dat hij ooit normaal functioneert heel klein’, is de boodschap uit het ziekenhuis.

"Ze dachten dat hij vegetatief (een kasplantje) zou blijven", vertelt zijn moeder aan het Belgische tv-programma Bargoens. "Het was zo erg dat de dokters zeiden: 'Zoek maar een rusthuis'."

Tekst loopt door onder de trailer 
Maar 6,5 maand na het verschrikkelijke ongeluk ontwaakt Broeckx. Bijna direct begint hij aan zijn loodzware revalidatie. De kans dat hij ooit nog kan staan, lopen of laat staan fietsen, werd op nul geschat. Maar met die boodschap kon Broeckx helemaal niets.

Dichter en dichter
Stapje voor stapje werkte hij bikkelhard om zijn nieuwe doelen te bereiken. Dat stapje voor stapje kun je letterlijk nemen. Niet iedereen geloofde dat Stig ooit nog zou kunnen lopen, maar het lukte hem.

"Ik wil zo snel mogelijk alles normaal kunnen, zoals een gewone Stig", vertelt hij. "Gewoon stappen, fietsen en vlot praten, want dat gaat nog niet zo goed. Ik voel wel dat ik dichter en dichter kom. Dat is motiverend."

Tekst loopt door onder de video
Wonderen zijn de wereld nog niet uit
Ook bij het revalidatiecentrum zijn ze zwaar onder de indruk van de strijdkracht van Broeckx. "Op dag 1 was hij er heel erg aan toe", vertelt Ilse Bosmans, hoofd van Broeckx' revalidatiecentrum. "Ik had toen niet gedacht dat hij zou revalideren zoals nu. Dit vind ik echt een mirakel."

Het grootste wonder heeft misschien al geschied. Broeckx heeft namelijk al weer wat rondjes gefietst, op een mountainbike. Het volgende doel is om weer op de racefiets te stappen. Bosmans sluit niet uit dat hem dat ook nog gaat lukken. "Hij oefent elke dag en zal dat blijven doen, tot hij bereikt heeft wat hij zelf wil bereiken. Fietsen? Dat kunnen we een volgend mirakel noemen. Ik hoop het voor hem."

Wij hopen het ook.