Kruijswijk rekent zichzelf echt niet tot favoriet in de Giro: ‘Dat zal voor mij een graadmeter zijn’

1 oktober 2020

AFP

Steven Kruijswijk tempert de verwachtingen voor de Giro d’Italia, waarin hij zaterdag als de kopman van Jumbo-Visma van start gaat. Dat deed de nummer 4 van het klassement van 2016 tijdens een virtuele vooruitblik.


"We starten hier met een iets minder ervaren team dan in de Tour, dus we moeten voorzichtig blijven en realistisch zijn wat betreft onze ambities”, zei de 33-jarige Kruijswijk. "Het wordt zaak om de Giro rustig te beginnen, de wedstrijd niet in de 1e week meteen in handen te nemen en te zien wat er komt. We starten hier zeker niet als de grote favoriet.”

Streep door de Tour
Kruijswijk zou eerst als mede-kopman van start gaan in de Tour de France, maar een val in het Critérium du Dauphiné - met een schouderblessure als gevolg - voorkwam die plannen. In de Giro hoopt Jumbo-Visma op sportief eerherstel na de dramatisch verlopen slotfase van de Tour, waar Primoz Roglic de eindzege in de tijdrit uit handen gaf.

Beklimming van de Etna
"We zullen al meteen onze borst nat moeten maken”, keek Kruijswijk vooruit op de lastige 1e week. “De 3e etappe kent een aankomst bergop, de Etna. Dat zal voor mij een graadmeter zijn om te zien waar ik sta. Ik heb weinig wedstrijden gereden dit jaar, dus het zal aftasten zijn. Het is een mooi parcours met heel veel lastige ritten. Er zitten ook een paar mooie tijdritten in. De laatste week wordt beslissend."

Jumbo-Visma
Kruijswijk krijgt in Italië gezelschap van de Duitser Tony Martin, die ook deelnam aan de Tour. De ploeg van Jumbo-Visma bestaat verder uit de Nederlanders Koen Bouwman, Antwan Tolhoek en Jos van Emden, de Duitser Christoph Pfingsten, de Noor Tobias Foss en de Australiër Chris Harper.