Lotto-Soudal komt met masterplan voor coronaproof wielrennen

23 mei 2020

BELGA

Dé oplossing voor het coronaproof opstarten van het wielerseizoen? Koersen in zogenoemde 'bubbels'. Bij Lotto-Soudal geven ze straks alvast het goede voorbeeld. "Hoe minder rotatie van renners en personeel, hoe lager de besmettingskansen.”


Bubbels zijn sinds kort de nieuwe corona-norm. Perfect te doen in een wielerpeloton, vinden ze bij Lotto-Soudal. Als op 1 augustus het wielerseizoen weer wordt opgestart, zal de ploeg dat zoveel mogelijk in groepen doen. In clusters met vast personeel en renners, op verschillende programma’s en landen gericht.

"Concreet zullen onze 28 renners en ook al het personeel worden verdeeld over 3 bubbels”, zegt ploegdokter en initiatiefnemer Jens De Decker tegen Het Laatste Nieuws. Giro, Tour en Vuelta zijn daarbij de rode draad, omdat de 3 grote ronden in de nieuwe wielerkalender kort op elkaar aansluiten of zelfs overlappen. "Elke groep krijgt een aparte kleur en volgt zijn eigen race-agenda."

"Bedoeling is om het verloop tussen de bubbels zo beperkt mogelijk te houden. Hoe minder rotatie, hoe kleiner de kans op onderlinge besmetting”, aldus De Decker. "Dat betekent: vrijwel continu, met steeds dezelfde mensen, samen koersen, samen werken, samen slapen, samen reizen. We denken er zelfs aan om, per bubbel, het nodige materiaal voor korte tijd op te slaan op 1 plek, in 1 land. Dat zou het praktisch makkelijker maken.”

Solidariteit
De Decker hoopt dat het plan ook door andere teams wordt uitgevoerd. "Ploegartsen staan in constant overleg met elkaar en met de UCI. De solidariteit is groot. Het is fijn om ideeën te kunnen uitwisselen over hoe we het precies moeten organiseren. Zonde zou het dan ook zijn mochten bepaalde teams die solidariteit doorbreken en hun voeten vegen met de hele aanpak. In dat geval hebben we een probleem.”
Switchen? Hertesten!
Uiteraard zal er af en toe wel eens een ‘switch’ plaatsvinden. Zo stapt Thomas De Gendt na de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik vanuit (Tour)bubbel A, waar ook andere kopstukken als Gilbert, Degenkolb en Wellens deel van uitmaken, over naar bubbel C. Kan prima, volgens De Decker. ,,Belangrijke voorwaarde is wel dat de renner in kwestie dan wordt hertest.”