"Als er geen Tour de France is, kan het hele model van het wielrennen in elkaar klappen"
i

ANP

"Als er geen Tour de France is, kan het hele model van het wielrennen in elkaar klappen"

admin • 13:21, 21-03-2020 / Laatste Update: 10:18, 05-01-2024

Patrick Lefevere, ploegleider van Deceuninck-Quick Step, ziet er somber in voor de wielersport als de Tour de France dit jaar niet doorgaat. De Ronde van Franrijk is het coronavirus nog een vraagteken, maar een afgelasting kan volgens Lefevere een strop voor het wielrennen zijn.

"Elke dag ben ik bang dat een renner of iemand uit de staf me belt om te zeggen dat ze ziek geworden zijn. Met Davide Bramati en Davide Ballerini hebben we twee mensen die in Bergamo wonen, de zwaarst getroffen stad in Europa", aldus Lefevere in zijn column voor Het Nieuwsblad.

Ook ziet hij hoe de coronacrisis het wielrennen in de toekomst raakt. "Alle bedrijven die exporteren, zien hun omzet terugvallen. En dan wordt er al snel bespaard op de marketing. Het zou naïef zijn te denken dat de economische impact van de coronacrisis zich niet vertaalt naar het wielrennen."

Tour de France

De vraag is alleen: wat als het virus aanhoudt en de Tour niet door kan gaan? "Dan spreken we over een totale ramp, maar het zou ronduit dom zijn om daar geen rekening mee te houden. Mijn stelregel is om altijd uit te gaan van een best case en een worst case. In het eerste geval koersen we weer in juni, in het slechtste geval zit het seizoen erop."

"Organisator ASO kan tegen een stootje, de ploegen niet. Als er geen Tour de France is, kan het hele model van het wielrennen in elkaar klappen."