Beelden botsing Paulinho vrijgegeven (video)

Beelden botsing Paulinho vrijgegeven (video)

Harry Nijland • 19:47, 04-09-2015 / Laatste Update: 12:03, 13-12-2023

Sérgio Paulinho, renner van Tinkoff-Saxo botste tijdens de elfde etappe van de Vuelta met een motor en moest daardoor uiteindelijk de ronde verlaten. Er waren zeventien hechtingen nodig om zijn wonden te dichten. Er is nu beeld van de botsing vrijgekomen, waaruit blijkt dat de motorrijder niet zo schuldig is als de wielerploeg doet vermoeden.

De beelden zijn vrijgegeven door de cameraman die achterop de motor zat. Te zien is dat de 35-jarige Portugese wielrenner zo hard de bocht invliegt, dat hij de motor niet meer kan ontwijken. Wonder boven wonder valt Paulinho overigens niet bij de botsing.

Te horen is dat hij hard schreeuwt naar de motorrijder en op het moment dat de motor verder rijdt, laat Paulinho zich afzakken. Hij realiseert zich dan dat hij behoorlijk geblesseerd is geraakt. Vervolgens krijgt de renner medische hulp, maar voelt zich toch genoodzaakt om op te geven.

Luke Evans, fotograaf van Cycling Weekly, zag het allemaal gebeuren. ,,Paulinho botste vol op de televisiemotor, omdat hij probeerde zijn lijn te corrigeren. Het lukte hem niet meer om de motor te ontwijken''

Ploegbaas Oleg Tinkov meldde kort na de aanrijding van Paulinho dat hij er zelfs aan denkt zijn ploeg terug te trekken uit koers. ,,Ik overweeg mijn renners uit de Vuelta te halen. Boycot de ASO. Ze betalen ons geen geld voor de race en verwonden zelfs onze renners'', aldus Tinkov op Twitter.

Open brief

Tinkoff-Saxo had zich eerder op woensdag juist al beklaagd nadat Peter Sagan zaterdag in de achtste rit al was uitgevallen na een aanrijding door een motor. De Russische formatie van eigenaar Oleg Tinkov vroeg in een open brief aan de organisatie van de Vuelta en de UCI om compensatie voor de Slowaakse renner, publieke excuses en maatregelen.

Sagan en Paulinho zijn niet de eerste renners die dit seizoen werden aangereden tijdens een wedstrijd. Het overkwam Jesse Sergent van Trek tijdens de Ronde van Vlaanderen, Jakob Fuglsang van Astana bij de Tour de France en BMC-renner Greg Van Avermaet in de Clasica San Sebastian.