Bizarre eetgewoonte van Harrie Lavreysen levert hem opvallende samenwerking en hilarische reacties op
i

Harrie Lavreysen. Getty Images

Bizarre eetgewoonte van Harrie Lavreysen levert hem opvallende samenwerking en hilarische reacties op

17:21, 22-04-2025

Baanwielrenner Harrie Lavreysen beleeft vele sportieve successen dankzij een bijzondere eetgewoonte. Het heeft hem naast medailles en records ook een opvallende samenwerking opgeleverd. Schaatser Kjeld Nuis kan daar wel om lachen.

'Hattrick Harrie' won vorige zomer tijdens de Olympische Spelen in Parijs drie keer goud: op de sprint, keirin en teamsprint. Hij maakte er geen geheim van dat dat deels te maken had met zijn voedingspatroon. En dat leidde tot veel verbazing.

Hij eet namelijk veel rijst. Dat is op zich niet gek, maar hij combineert het met jam. "Ik moet zoveel mogelijk koolhydraten binnenhalen. Rijst is makkelijk verteerbaar en makkelijkste energie om binnen te krijgen." Het gaat gewoon om droge witte rijst met aardbeienjam.

Maar nu kan de olympisch kampioen ook andere smaken proberen. Hij heeft namelijk een samenwerking met Hero, een merk jam. "Mijn nieuwe favoriete smaak is bosbessen, zonder suiker", laat Lavreysen weten. "Heel lekker met rijst, als je energie nodig hebt, maar nog beter op toast of yoghurt", grapt hij.

Reacties

Hij deelt ook een foto waarop hij een bakje met het gerecht eet, mét zijn drie gouden olympische medailles om zijn nek. "Een hero voor een hero", reageert iemand. "Maar doe die medailles nu maar veilig in een kluis", zegt een ander.

Ook schaatser Nuis verbaast zich over de maaltijd van Lavreysen. "Rijst met jam, ouwe klimmer", schrijft hij met een emoji van een doodshoofd.

Wereldrecord

De 28-jarige baanwielrenner raakte onlangs zijn wereldrecord kwijt. Tijdens de Nations Cup in Konya, Turkije, reed Matthew Richardson vorige maan een tijd van 9,041 seconden. Het record van Lavreysen stond op sinds de Olympische Spelen in Parijs op 9,088 seconden.

Komend seizoen kan hij het wereldrecord mogelijk weer terugveroveren. Hij krijgt dan geduchte tegenstand van Richardson. Die verruilde vorig jaar de Australische ploeg voor het team van Groot-Brittannië, het land waar hij werd geboren en tot zijn negende woonde. Door deze overstap mocht hij in oktober niet deelnemen aan de WK baanwielrennen. Ook tijdens de EK in België begin dit jaar was hij afwezig.