Chris Froome blij met alsnog toegewezen overwinning van Vuelta 2011: 'Heel speciaal' (video)

Trevor Wagener • 19:27, 22-08-2019 / Laatste Update: 03:00, 06-01-2024

Wielrenner Chris Froome kan zijn geluk niet op. Donderdag kreeg hij alsnog de rode trui van de Vuelta a España 2011. De Brit kreeg de eindzege 8 jaar later toegewezen vanwege verdachte bloedwaarden van de toenmalige winnaar Juan José Cobo.

Froome hoorde in juni al dat hij zich met terugwerkende kracht de Vuelta-winnaar van 2011 mag noemen. De internationale wielerunie UCI paste de officiële uitslag vorige maand al aan en Froome kreeg donderdag als kers op de taart de bijbehorende rode leiderstrui.

Blij ei

"Dit betekent echt iets voor me", zegt Froome op het Twitter-kanaal van Team INEOS. "De koers was toen ongelooflijk speciaal. Het was de 1e keer dat ik er echt in geloofde dat ik in grote rondes om de eindzege mee kan doen. Het voelt wel een beetje raar dat ik pas 8 jaar na dato tot winnaar word uitgeroepen."

Toch is hij blij. "Het is tegelijkertijd ook heel speciaal dat ik deze titel aan mijn erelijst kan toevoegen en ik zal het voor de rest van mijn leven blijven koesteren." Door de toegewezen Vuelta-eindzege is de Tour de France van 2013 voor Froome niet langer zijn 1e gewonnen grote ronde.

Historie

De geboren Keniaan, die Bradley Wiggins en Bauke Mollema achter zich houdt in het nieuwe klassement, is nu bovendien de 1e Brit die een grote ronde op zijn naam wist te schrijven. "Het was echt heel anders geweest als ik de Vuelta op dat moment daadwerkelijk had gewonnen", zei Froome.

"Dan had ik in Madrid op dat podium gestaan en daar echt kunnen voelen dat ik mijn 1e grote ronde had gewonnen en dat ik de 1e Britse renner ben die daarin geslaagd is. Maar ook nu ben ik er erg blij mee." Door zijn Vuelta-overwinning in 2011 staat Froome nu op maar liefst 7 eindzeges in grote rondes.

Palmares

Hij won de Ronde van Spanje ook in 2017 en de kopman van Team INEOS schreef bovendien vier keer de Tour de France (2013, 2015, 2016, 2017) en één keer de Giro d'Italia (2018) op zijn naam. De 74e editie van de Vuelta gaat zaterdag van start met een ploegentijdrit.

Froome is nog altijd herstellende van zijn zware val tijdens de verkenning van een tijdrit in het Critérium du Dauphiné, waarbij hij botbreuken in zijn dijbeen, heup, elleboog, ribbenkast en nekwervel opliep.