Van Baarle met Froome op safari in Zuid-Afrika: 'Hij kende alle beesten'
i

Cor Vos

Van Baarle met Froome op safari in Zuid-Afrika: 'Hij kende alle beesten'

Trevor Wagener • 19:32, 20-03-2020 / Laatste Update: 21:10, 07-01-2024

Wielrenner Dylan van Baarle was 1 een van de laatste renners die zijn trainingsstage in het buitenland afbrak. Ook in Zuid-Afrika konden Van Baarle én zijn gids Chris Froome niet wegfietsen voor de dreiging van het corona-virus, zei hij tegen het AD.

Van Baarle had Froome mee als trainingsmaat. En gids! Niet de beste, want de 4-voudig Tour-winnaar woonde in zijn tienerjaren in Zuid-Afrika en komt er nog altijd vaak. "'s Avonds kwam van alles bij het huis voorbij. Zebra’s, bavianen en andere apen. Chris kende alle dieren."

Buffels

Nu is Van Baarle dus ruim een week eerder terug dan gepland. Met honderden Afrikaanse fietskilometers in de benen en een ervaring rijker. "Chris komt er vaker, kent de wegen en is altijd wel in voor een avontuurtje, dus een beetje over gravelwegen hoort er bij. We zijn nog op de fiets in een natuurpark geweest, onderaan de berg waar we zaten. Op safari met de fiets. Er zaten nijlpaarden en buffels, maar we hebben ze niet gezien. Chris vertelde dat nijlpaarden en buffels de gevaarlijkste dieren zijn. Niet echt goed voor de moraal."

Magnifique Monaco

In hun thuisstad Monaco trainen ze regelmatig samen. Met Froome als gids over de savanne was ook voor Van Baarle bijzonder. De keren dat ze samen in koers waren, zijn overigens spaarzaam. Slechts 8 racedagen in 2 jaar tijd. De laatste keer was tijdens Critérium du Dauphiné van vorig jaar. Van Baarle won in de slotrit van de Franse rittenkoers, zijn grootste zege tot nu toe.

Tour de Froome

Na afgelopen week kan Van Baarle als geen andere inschatten of die 5e Tour-zege realistisch is. "Dat hij mij er niet af heeft gereden is voor mij in ieder geval een goed teken," zei Van Baarle lachend. "Hoe goed hij daadwerkelijk is, is moeilijk te zeggen want we zitten niet in koers. Chris is nog niet op level waar hij moet zijn, maar ook dit kamp heeft hem weer beter gemaakt. Het duurt tot de Tour, maar het ziet er goed uit."