E3 Saxo Classic zegt sorry voor cartoon over Wout van Aert en Lhbtiq+-gemeenschap
Wout van Aert ©Getty Images

E3 Saxo Classic zegt sorry voor cartoon over Wout van Aert en Lhbtiq+-gemeenschap

14:20, 23-01-2024

De organisatie van de Belgische wielerkoers E3 Saxo Classic heeft excuus aangeboden voor een cartoon over Wout van Aert. De tekening was volgens velen homofoob.

De heuvelklassieker, die vroeger de naam E3 Harelbeke had, postte een tekening van Wout van Aert die op een fiets zonder zadel zit. Dat is een verwijzing naar de veldrit in Benidorm van afgelopen weekend. Daarin kwam de Vlaamse renner ten val, waardoor het zadel van zijn tweewieler afbrak. Zadelloos vervolgde hij zijn weg - en won hij.

LGBTQ-gemeenschap

In de cartoon wordt een maffe link gelegd tussen een fiets zonder zadel en de Lhbtiq+-gemeenschap. Er staat: "Wout van Aert zonder zadel over de meet! LGBTQ-gemeenschap laaiend enthousiast." Alsof fietsen zonder zadel (met een stang die tegen de billen kan prikken) een bezigheid is die mensen uit die gemeenschap wel waarderen. 

Wij hebben de cartoon verkeerd ingeschat

Dinsdagochtend was de cartoon van het account op X van Saxo gehaald. Ook verscheen dit excuus: "We willen ons als E3 Saxo Classic verontschuldigen voor de cartoon die we gisteren lanceerden. We wilden hiermee zeker niemand schofferen. Wij hebben de cartoon verkeerd ingeschat. We zullen dit binnenskamers bespreken. Onze oprechte verontschuldigingen."

Wout van Aert

De vorige twee edities van de E3 Saxo Classic werden gewonnen door Van Aert. In 2024 staat de koers op vrijdag 22 maart op de agenda.