Giro: Chaves snelt in slotklimmetje naar winst, klassement houdt het rustig
i

ANP

Giro: Chaves snelt in slotklimmetje naar winst, klassement houdt het rustig

admin • 19:20, 31-05-2019 / Laatste Update: 14:48, 05-01-2024

In de laatste etappe voor de belangrijke klassementsritten heeft Esteban Chaves de winst gepakt. De Colombiaan was onderdeel van een vluchtgroepje, dat door hun enorme achterstand in het klassement geen gevaar meer vormde voor de allrounders.

Die namen spaarden hun benen voor zaterdag en zetten dus pas in de laatste kilometers aan. Het leverde ze weinig op, want de verschillen blijven nagenoeg hetzelfde. Mollema verloor wel tijd. De nummer 5 kwam 43 seconden later dan nummer 6 Miguel Angel Lopez. Het verschil tussen de 2 is nu 27 seconden.

Kopgroep

De kopgroep van 12 renners, zonder Nederlanders maar met maar liefst 7 Italianen, begon het echte werk was op zo'n 14 kilometer van de finish: aan de voet van de slotklim. Met 5,6 procent was het niet stijl genoeg voor verschillen tussen de klassementsrenners, maar voor de dagwinst zorgde het wel voor een leuk schouwspel.

Aanval

Nadat Boaro zonder succes een poging had gedaan, probeerde Mark Canola het vanaf de voet van de slotklim ook. Dat bleek het begin van de strijd. Mede door het aanzetten van Esteban Chaves werd er in een uitgedund groepje hard naar de finish gekoerst.

De slotklim leek te soft om het verschil te maken, maar de renner van Mitchelton-Scott zette door en schudde op die manier toch de concurrentie van zich af.

Bij de klassementsrenners probeerden renners als Roglic nog aan te vallen. Ze hadden hetzelfde probleem als Chavez in het begin leek te hebben, deze klim was niet lastig genoeg.

Bergtrui finito

De strijd om de bergtrui is inmiddels gestreden. Giullio Ciccone kan in dat puntenklassement niet meer ingehaald worden. De ploegmaat van Bauke Mollema kan 'm alleen nog verliezen als hij de finish van de laatste etappe niet haalt. De huidige nummer 2 zal er waarschijnlijk geen traantje om laten. Dat is namelijk Richard Carapaz, de Ecuadoriaan die op dit moment de trotse drager van de roze trui is.