Imponerende Yates verrast Dumoulin: 'Heel bijzonder hoe hij versnelde' (video)

Trevor Wagener • 16:43, 11-05-2018 / Laatste Update: 09:47, 12-12-2023

Tom Dumoulin blijft nog een beetje gissen naar de vorm als het gaat om bergop rijden. Dat zei de Limburger van Sunweb kort voor de start van de 7e etappe van de Giro d'Italia, een vlakke rit van Pizzo naar Praia A Mare.

Niet dat het Dumoulin heel erg dwars zit. "Nee", zei de Limburger tegen AD. "Je kunt dat het best ervaren door te koersen." De hoogtestage die hij onlangs afwerkte in de Amerikaanse Sierra Nevada, heeft hem niet bepaald extra houvast gegeven.

"Op zo’n trainingskamp is dat moeilijk te meten hoe de vorderingen zijn." Dumoulin zei nog maar eens dat hij donderdag in de rit naar de Etna erg onder de indruk is geraakt van de Brit Simon Yates. "Ik wist natuurlijk wel dat de broertjes (Adam Yates ontbreekt in de Giro) erg sterk aan het rijden zijn, maar zoals Simon versnelde in de finale, was heel bijzonder."

Hoog niveau

"Of hij dit niveau de hele ronde kan vasthouden, moeten we nog zien. Maar het kan ook zomaar dat hij die stap nu kan zetten." Ook op ploegleider Marc Reef maakte Yates een sterke indruk. "Hij reed ook al een goede tijdrit en stak er gisteren ver bovenuit. Als je ziet hoe hij zijn aanval plaatst en dat lang kon doortrekken. Hij bleef 5- à 600 meter staan op de pedalen en reed zo naar Chaves", had ook Reef gezien.

"Dit heeft hij in grote rondes nog niet eerder getoond, maar hij werd dit jaar al wel 2e in Parijs-Nice en 4e in Catalonië. Of hij het 3 weken volhoudt is moeilijk in te schatten, maar op dit moment haalt hij een hoog niveau":